Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Een tiental vredesactivisten voerden vanochtend al dansend actie aan de koninklijke militaire school in Brussel. Daar gaat vandaag een evenement van de wapenlobby door. De activisten klampten de bezoekers aan die binnenstappen terwijl de discobeat 'shame on you' door de boxen schalt.


De bezoekers zijn deelnemers aan een lobby-evenement getiteld 'Defence and Industry Together to the Future'. De organisatoren 'Cercle royal Mars en Mercurius' kondigen het lobby-evenement aan als 'de opportuniteit om uw bedrijf rechtstreeks te valoriseren bij key verantwoordelijken van Defensie'. "Dit is één van die typische evenementen in de haast ongrijpbare wereld van de wapenindustrie. Beleidsmakers en wapenhandelaars ontmoeten er elkaar, leggen contacten, smeden deals. De wereld wordt er niet beter van, integendeel. De wapenbedrijven wel.", zegt Bram Vranken, woordvoerder van vzw Vredesactie.


Controversiële sponsors


Het evenement wordt gesponsord door United Technologies en Honeywell. Beide bedrijven behoren tot de grootste wapenproducenten ter wereld en zijn niet onbesproken. United Technologies schond in 2012 nog het wapenembargo op China door de verkoop van militarie technologie, waardoor het land in staat was om voor het eerst zelf aanvalshelikopters te produceren. Honeywell is een belangrijke leverancier aan Israël. Het bedrijf onderhoudt de Israëlische F15 en F16 gevechtsvliegtuigen, die regelmatig ingezet worden bij het bombarderen van Gaza.


"Dit zijn bedrijven die geen greintje respect hebben voor de mensenrechten of het internationaal humanitair recht", zegt één van de activisten. "Het enige waar deze bedrijven iets om geven is het verhogen van hun winstmarges."


Op het lobby-evenement spreken verschillende wapenlobbyisten, onder andere Renaud Bellais van Airbus, de fabrikant van de Eurofighter Typhoon, zit in het openingspanel en spreekt over "nieuwe partnerschappen defensie-bedrijfswereld: opportuniteiten voor tewerkstelling en economie."


Er is ook een expositieruimte voor wapenbedrijven. Onder andere de Belgische wapenfabrikant Sabca is aanwezig. "Sabca staat in voor de productie van vliegtuigonderdelen", zegt Vranken. "Dat is minder onschuldig dan het lijkt. De Turkse A400M vliegtuigen van Erdogan zijn bijvoorbeeld uitgerust met onderdelen gemaakt door Sabca."


Regeringsleiders praten over EU defensie


Wapenindustrie en beleidsmakers verzamelen bij de start van een belangrijke Europese top van regeringsleiders. Op de agenda van de top staat de subsidiëring van de wapenindustrie: een pot van 500 miljoen euro belastinggeld bestemd voor militair onderzoek. Minister-president Michel zal ons land vertegenwoordigen op die top, maar zijn standpunten zijn niet bekend.


Officieel vormt een analyse van de veiligheidsproblemen de basis van onze veiligheidspolitiek en wordt de economische politiek daarop afgestemd. In de praktijk is de economische politiek de motor achter de besluitvorming rond defensie. Men vergeet dat de enige doelstelling van die industrie is: meer wapens verkopen.


"Maar een wereld waarin meer wapens circuleren vormt hoegenaamd geen veiligere wereld. In een oorlog verliest iedereen, behalve de wapenindustrie." aldus Vranken. "Lobbyisten van de wapenindustrie bepalen ons veiligheidsbeleid. Dat moet stoppen."