Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Werken in de zorg = enkel voor supermensen

ABVV-actie in de Social Profit op 29 juni te Antwerpen

ABVV Social-Profit eist investering in plaats van afbouw van gezondheidszorg, en klaagt de hoge werkdruk door structurele onderbezetting aan.

Na de geslaagde nationale acties van 24 november, 22 maart en 1 juni, gaat de Antwerpse afdeling van ABVV Social Profit actie voeren tegen de hoge werkdruk en de besparingen in de gezondheidsdiensten. Deze zijn namelijk op de kap van werknemers én werkgevers, en treffen uiteindelijk ook iedereen, want vroeg of laat moet elk individu beroep doen op de gezondheidsdiensten en -instellingen. Met deze besparing treft men dus niet alleen de werkende klasse, maar ook de gehele maatschappij.

Omdat de onderfinanciering, en dus ook de onderbezetting en werkdruk steeds oploopt, lijkt het enkel nog voor supermensen of superhelden weggelegd om (een volledige loopbaan) in de zorg te kunnen werken. Tevens omdat er reeds ballonnetjes werden opgelaten om bijvoorbeeld de VAP-dagen –een specifiek systeem van arbeidsduurvermindering, waarvoor alle werknemers in de sector loon hebben afgestaan om deze te kunnen invoeren- af te schaffen of te reduceren.

Om dit op een ludieke doch duidelijke manier aan te kaarten, zal ABVV Social Profit langs twee zorginstellingen gaan, verkleed als (rode) superhelden. In deze hoedanigheid zullen ze meehelpen met dagdagelijkse taken in de instellingen, om het werk van het personeel dat lijdt onder werkdruk, toch enigszins te verlichten.

Concreet zal het volgende gebeuren:

8u: Samenkomst aan AC-BBTK te Van Arteveldestraat 17, 2060 Antwerpen
8u30: Vertrek naar P+R Luchtbal (tram)
9u: vertrekken met de bus van ABVV-AC
10u-11u30: actie aan Zusters van Berlaar te Essen
11u30:12u30: busrit van Essen naar Brasschaat + lunch
12u30-14u: actie aan De Mick te Brasschaat
14u30: einde actie aan P+R Luchtbal met terugkomst naar Van Arteveldestraat

Ter herinnering: normaal sluiten vakbonden, werkgevers en regeringen elke 5 jaar sociale akkoorden in de Social Profit. Voor Vlaanderen liep het laatste akkoord af in 2015. In de federale sectoren sloot men de laatste jaren enkel 'mini-akkoorden'. We menen dat de honderdduizenden werknemers uit de Social Profit nu opnieuw recht hebben op een uitzicht op sociale vooruitgang: meer jobs, zo het werk werkbaar maken en extra koopkracht.