Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Vakbonden voedingssectoren verzetten zich tegen uitbreiding van flexi-jobs en versoepelingen e-commerce

De vakbonden verzetten zich met klem tegen de uitbreiding van de flexi-jobs naar o.a. bakkers en slagers zoals voorzien in het zomerakkoord van de regering. Flexi-jobs zijn geen volwaardige jobs, maar uiterst flexibele en goedkope arbeid, die de sociale zekerheid verder uitholt. De versoepeling van zondag- en nachtwerk in de e-commerce is dan weer een duidelijke aanval op de werknemers.

De flexi-jobs zijn oproepcontracten, waarbij de werknemer enkel werkt wanneer de werkgever dit vraagt. Geen planning, geen uurrooster, maar wachten tot je baas je opbelt. Waarbij je even snel weer naar huis gestuurd wordt zonder loon. Voor een uurloon dat lager ligt dan het sectorale minimumloon. Flexi-jobs ondermijnen de sociale zekerheid van ALLE werknemers. Er wordt slechts een beperkte bijdrage van 25% aan de RSZ betaald, terwijl de werknemers wel sociale rechten openen. Deze worden dus door anderen betaald. Flexi-jobs ontregelen de sector en zullen voor bepaalde functies de vaste jobs verdringen.

 

Tot nu toe werd een uitbreiding van de flexi-jobs steeds tegengehouden door Minister Peeters wegens een gebrek aan grondige evaluatie. Uit een eerste evaluatie bleken er heel wat vragen te stellen bij het systeem. Zo is er sprake van verdringing van vaste contracten. Plots wordt het systeem toch zonder meer uitgebreid. De vakbonden worden wederom volledig buitenspel gezet, terwijl de sectoren van de bakkerijen en slagerijen normaal een constructief sociaal overleg kennen.

De kleine bakkerijen en slagerijen beschikken nu al over heel wat uitzonderingen op vlak van loon- en arbeidsvoorwaarden. Er wordt gewerkt op zon- en feestdagen, en vaak 's nachts en zeer vroeg 's morgens. Hiertegenover staat er vaak een povere verloning. Bovendien nemen heel wat kleine bakkerijen en slagerijen het niet zo nauw met de wetgeving. We krijgen hier vaak klachten over. De vraag dringt zich steeds meer op of naast de flexi-jobs ook de witte kassa moet worden overgenomen voor de bakkerijen en slagerijen.

Het zomerakkoord voorziet eveneens dat zondag- en nachtwerk in de e-commerce kan worden ingevoerd met akkoord van slechts 1 vakbond. Net als in andere sectoren verzetten vakbonden zich niet tegen de nodige flexibiliteit. Maar wanneer werknemers flexibel worden ingezet, dan moet dit goed gekaderd worden, en moet er voor de werknemers ook iets tegenover staan. Dit kunnen we enkel garanderen door hierover te onderhandelen en akkoorden af te sluiten. De uitdagingen van e-commerce worden nu doorgegeven aan de werknemers en hun vertegenwoordigers, via een soort verdeel-en-heersstrategie.

Via het zomerakkoord zet deze regering nogmaals de aanval in op werknemersrechten en op het sociaal overleg. De vakbonden van de voedingsnijverheid en voedingshandel beraden zich over welke verdere stappen te ondernemen in de bedrijven en op sectorniveau.

Philippe Yerna (ACV Voeding en Diensten)
Tangui Cornu (ABVV Horval)
Dominic Roland (ACLVB)