Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

ACOD Defensie Burgers bezorgd
Bewaken private beveiligingsbedrijven weldra onze legerkazernes?

Minister van Defensie Steven Vandeput wil in de toekomst meerdere taken binnen Defensie privatiseren. Als excuus hiervoor roept hij de moeilijke veiligheidssituatie en vooral de budgettaire problemen in. Voor het personeel dat deze taken momenteel uitvoert, creëert dit een angstwekkend vooruitzicht.

Terwijl de geruchten volop circuleren dat een aantal kwartieren zullen sluiten, wordt het ook steeds duidelijker dat de kwartieren die in de toekomst dan wel nog open zullen blijven, grotendeels zullen worden geprivatiseerd. De niet-specifieke militaire taken zouden in de toekomst grotendeels worden uitbesteed en de productie ervan zou worden geoutsourcet. Men heeft plannen om onder andere de horeca, het onderhoud van de groenzones en infrastructuur, de opleidingen en de ontmijningen uit te besteden aan de privé. En straffer nog, ook de wacht aan de kazernes zou door beveiligingsbedrijven worden uitgevoerd. Stel je voor!

ACOD Defensie Burgers heeft grote vragen bij deze plannen. Volgens ons is het niet alleen duurder, maar tegen 2021 zouden zo ook 46,5% van de huidige jobs in die taken en functies verdwijnen. Dit stemt overeen met een verlies van 386 voltijdse banen van federale ambtenaren die als burger tewerkgesteld zijn bij Defensie. Zij hebben een ander statuut dan de militairen. Het gaat hoofdzakelijk om arbeiders, die voor een aantal specifieke taken binnen Defensie instaan. Zij zijn bijvoorbeeld tewerkgesteld in de laswerkplaats, de optiek, bewapening en de metrologie.

Deze taken privatiseren is een louter politieke keuze, maar wel één met een persoonlijk drama voor het merendeel van de betrokken personeelsleden als gevolg. Voor een aantal dreigt er ofwel ambtshalve mutatie wanneer kwartieren gesloten worden, ofwel ontslag bij gebrek aan productie.

ACOD Defensie Burgers aanvaardt niet dat de bekwaamheden van deze personeelsleden zomaar te grabbel worden gegooid en dat hun professionele en persoonlijke toekomst in het gedrang wordt gebracht. Wij eisen daarom dat Defensie deze plannen herziet en duidelijkheid schept over de toekomst van deze personeelsleden.