Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

BRUSSEL - Elia, de beheerder van het stroomnet heeft vandaag haar visie voor de Belgische energietoekomst gepubliceerd. In die studie laat Elia er geen twijfel meer over bestaan: een toekomst zonder kernenergie na 2025 is mogelijk. De scenario's die Elia voorstelt liggen dicht bij wat de milieubeweging al jaren voorstelt, namelijk de snellere uitbouw van hernieuwbare energie met een minimum aan efficiënte gascentrales.

 

"Dat een belangrijke actor als Elia tot nagenoeg dezelfde conclusies komt, is goed nieuws. Het is nu aan beleidsmakers om deze visie om te zetten in de praktijk. De nodige investeringen nog verder uitstellen betekent schuldig verzuim, want het brengt onze energiebevoorrading in het gedrang", zegt Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace.

 

Sneller zon en wind, minder gas

 

Elia maakt duidelijk dat er nieuwe, efficiënte gascentrales nodig zijn om de kerncentrales te kunnen sluiten. Arnaud Collignon, beleidsmedewerker energie bij Inter-environnement Wallonie (IEW) nuanceert: "De ondersteuning van nieuwe gascentrales is slechts zinvol als we tegelijk de kernuitstap handhaven en volop inzetten op hernieuwbaar en energie-efficiëntie. Het één kan niet zonder het ander. Want hoe sneller we zon en wind uitbouwen, hoe minder gas we zullen nodig hebben."

 

Kernuitstap 2025 is gouden kans voor hernieuwbare energie

 

De milieubeweging is vooral verheugd dat ook Elia de kernuitstap tegen 2025 beschouwt als een gouden kans. Door tijdig te investeren kan ons land immers een sleutelrol opnemen in de uitbouw van een Europees energiesysteem dat steunt op hernieuwbare energie.

 

Jan Vande Putte besluit: "Door zon- en windenergie snel te laten groeien, onze energie-efficiëntie te verbeteren, de verbindingen met de buurlanden te versterken en oude gascentrales te vervangen door efficiëntere modellen, kunnen de stokoude steenkool- en kerncentrales in de buurlanden én België sluiten zonder dat het licht uitgaat."