Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 Wist je dat...
82% van de toegenomen rijkdom uit het afgelopen jaar naar de rijkste 1% van de wereldbevolking ging?

 

En dat terwijl de armste helft van de wereldbevolking geen cent rijker werd


De ongelijkheid tussen arm en rijk wordt steeds groter. Onder andere omdat superrijken en multinationals het spel niet eerlijk spelen: ze ontwijken belastingen via belastingparadijzen. Daar verbergen ze hun kapitaal... zodat ze tientallen miljarden euro aan belastingen ontwijken.

 

Het gevolg:


€ 139 miljard minder belastinggeld in ontwikkelingslanden.

 

Dat kan anders... Stel je voor wat je kan doen met 139 miljard euro! Ziekenhuizen bouwen, leraars betalen, pensioenen uitkeren, dokters en verplegers opleiden...

 

Het kan!


Politici kunnen iets doen aan armoede en ongelijkheid. Ze kunnen andere keuzes maken. En belastingontwijking aanpakken is de eerste, dringende stap. Als multinationals ook eerlijke belastingen gaan betalen, komt er veel geld vrij om armoede en ongelijkheid te bestrijden!

 

Hoe? Met meer fiscale transparantie, en specifiek door een maatregel die publieke landenrapportering (country by country reporting) verplicht. Dan weten we hoeveel winst multinationals maken in welk land en hoeveel belastingen ze er betalen.

 

Wat kan jij doen?


Teken in de rechterkolom van deze pagina de Oxfam-petitie voor meer fiscale transparantie. Je onderschrijft daarmee deze petitietekst:


Aan premier Charles Michel en aan Kris Peeters, federaal minister van Economie

 

Beste premier, beste minister,

 

De grootste bedrijven ontwijken belastingen, en dat gaat ten koste van iedereen. Vooral armere landen ondervinden de gevolgen van belastingontwijking: zij hebben hierdoor onvoldoende middelen om armoede aan te pakken en om diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs te financieren. Belastingontwijking door grote multinationals kost de armste landen jaarlijks minstens €100 miljard.

 

Wij roepen de Belgische overheid op om samen te werken met andere overheden en om een internationaal belastingsysteem uit te tekenen dat ten dienste staat van de meerderheid van de mensen, niet van een minderheid. Overheden moeten samenwerken om een einde te maken aan belastingontwijking.

 

De Raad van Ministers buigt zich over een belangrijke, concrete maatregel die een stap in de goede richting kan betekenen: het verplichten van publieke country-by-country reporting voor alle multinationals. Die transparantiemaatregel zou multinationals verplichten om financiële informatie te publiceren over hun activiteiten per land. Het zou ons toelaten om na te gaan of multinationals belastingen betalen daar waar ze actief zijn.

 

De maatregel bestaat al voor banken die in de Europese Unie actief zijn, en zou nu ook voor andere sectoren gelden. We vragen dat België in de Europese onderhandelingen een progressieve rol op zich neemt:

• België steunt het Europese wetsvoorstel voor publieke country-by-country reporting

• De maatregel moet gelden voor alle multinationals met een omzet boven de €40 miljoen (niet enkel die boven de €750 miljoen).

• Multinationals moeten data bekend maken voor alle landen waar ze actief zijn, niet enkel voor Europese landen of voor een arbitraire lijst van belastingparadijzen

• België pleit ervoor om geen achterpoortjes toe te laten in de uiteindelijke Europese richtlijn, zodat de maatregel niet uitgehold wordt.

Wij vragen u om transparantie. Laat ons zien hoeveel winst bedrijven maken, en hoeveel belastingen ze betalen. Want wij hebben niks te verbergen.

 

Dank u.


Krijg Gelijk. Stop armoede.

 

Bron en Info:  https://www.oxfamsol.be/nl/vraag-meer-fiscale-transparantie