Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

In tijden van toenemende ongelijkheid en verarming van het overgrote deel van de bevolking, trekt het ABVV meer dan ooit aan de alarmbel. Onder druk van de regering-Michel en de werkgeversorganisaties werd er jarenlang onrechtvaardig belast.


Als reactie op die situatie, heeft het ABVV beslist om op 4 februari een betoging te organiseren voor meer koopkracht. De betoging zal aanvangen om 11 uur aan het Noordstation, de militanten verzamelen vanaf 10 uur. Het ABVV roept alle burgers en verenigingen van het middenveld op om mee te betogen.


De crisis is achter de rug! Wij gaan niet langer de rekening betalen
De gewone mensen hebben de rekening betaald van een economische crisis waar ze niet voor verantwoordelijk zijn, met meer werkonzekerheid en minder koopkracht. Zelfs nu, nu het economisch terug beter gaat, willen rechtse partijen en de werkgeversorganisaties doorgaan met besparingen en met loonmatiging. De gevolgen: de armoede neemt toe, de ongelijkheid groeit en meer en meer mensen komen in zware moeilijkheden terecht:


· de koopkracht van de werknemers is tussen 2015 en 2017 met maar liefst 2,3 % in waarde gedaald;
· heel wat mensen, ook al hebben ze werk, hebben een laag inkomen en hebben het bijzonder lastig om rond te komen;
· de mensen die van een uitkering moeten leven, flirten met de armoedegrens. Mensen die het met een minimumuitkering moeten doen, zitten onder de armoedegrens;
· liefst 15,9% van de Belgen loopt het risico op armoede.


Meer koopkracht is onze voornaamste eis!
Door de koopkracht van de gezinnen te verhogen, wordt het levenspeil van honderdduizenden opgetrokken. Een meer gevuld winkelkarretje, afbetalingen op tijd afgelost, kleine pleziertjes die velen zich nu moeten ontzeggen enz. Investeren in de koopkracht van de mensen betekent ook duurzaam investeren in de herlancering van onze economie.


Aan de vooravond van de gewestelijke, federale en Europese verkiezingen, en gezien de sociale hoogdringendheid, wil het ABVV met deze betoging de politieke partijen en de werkgeversorganisaties voor hun verantwoordelijkheid stellen. Met het oog op meer koopkracht, stelt het ABVV 8 maatregelen voor.


· Het optrekken van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur of 2.300 euro bruto per maand.
· En loonsverhoging voor alle werknemers zodat iedereen deelt in de toegenomen welvaart.
· Betere jongerenlonen zodanig dat zij een goede start kunnen nemen.
· Een pensioen die naam waardig: een minimumpensioen van 1.500 euro, een pensioen gelijk aan 75% van het gemiddeld verdiende loon.
· Alle sociale uitkeringen optrekken tot 10% boven de armoedegrens.
· Gelijk loon voor gelijk werk.
· Betaalbare overheidsdiensten en redelijke facturen voor energie, water, verwarming en andere levensnoodzakelijke diensten.
· Een meer rechtvaardige fiscaliteit waardoor de belastingdruk verschuift naar de kapitaalkrachtigen en de grote bedrijven.