Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

2AA1D515D35F47A896CEBB1532C00308

PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE 2017
BTB en Frank Moreels.

Sinds vorig jaar nieuwe voorzitter van de Europese Transportvakond (ETF). Voorzitter BTB – ABVV en Federaal Secretaris Transport/Logistiek.

Voor de niet aflatende strijd en acties tegen de georganiseerde sociale dumping dat niet alleen de arbeidsmarkt ontwricht, maar ook de samenleving.

ETF bundelt een groot aantal nationale vakbonden van sociaaldemocratische strekking. Ze behartigen niet alleen de belangen van de werknemers in de transportsector, maar ook die van diverse gelieerde sectoren, zoals burgerluchtvaart, visserij, toerisme en openbaar vervoer.
De verkiezing van de nieuwe voorzitter vond plaats tijdens een congres in Barcelona. Moreels is gedurende zijn hele loopbaan al actief binnen de socialistische vakbond, waar hij ooit als verantwoordelijke voor de jongerenwerking van start ging. Bekendheid verwierf hij vooral sinds 2007, toen hij als federaal BTB-secretaris verantwoordelijk werd voor de vakgroep wegvervoer en logistiek.
Moreels wil als Europees voorzitter nog meer de nadruk leggen op de strijd tegen sociale dumping. 'De 'race to the bottom', die niet alleen in het wegvervoer, maar ook in de luchtvaart en de maritieme sectoren woedt, moet gestopt worden', zegt hij. In de praktijk wil hij hiervoor naast het traditionele lobbywerk ook meer en meer gebruik maken van digitale kanalen.

Ook BBTK en ACV-Transcom maken zich sterk tegen sociale dumping.

De prijs voor de Democratie is een initiatief van Democratie 2000 en Vzw. Trefpunt.
De prijs werd ingesteld in 1992 na het democratische debacle van "zwarte zondag" 24 november 1991" waarbij bleek dat de politieke democratie zeer broos was en verdedigd moest worden door alle democraten tegen extreem-rechtse, populistische en anti-politieke stromingen in.


Het is de bedoeling van de jaarlijkse prijs voor de democratie, om iemand, een individu of een organisatie, te bekronen die zich heeft onderscheiden in inzet en initiatief op één van de belangrijke thema's in de voortdurende strijd voor de democratie. De uitreiking van de prijs is dan ook telkens een gelegenheid om aan te geven welke aangelegenheden het voorbije jaar inzet zijn geweest voor het behoud en de versterking van een democratisch regime en aan te tonen dat daarin ook de inzet en de strijd van personen en groepen het verschil kunnen maken. Een democratische samenleving kan niet blijven bestaan zonder de voortdurende activiteit van vele democratische burgers.

De uitreiking van de Prijs voor de Democratie is op vrijdag 21 juli om 20u op het groot podium op het Walter De Buclplein (vroeger Sint-Jacobs tijdens de Gentse Feesten. De prijsuitreiking is een publiek evenement.

2B3BA8C39E3A431DABA9D7387F38A799

frank moreels etf