Dadels te koop

                                Meer info...

Debat Eeklo

FB banner

                                  Meer info...

20181025 Klimaat

Information                Meer info...

HbH TinaTamara Facebook C 002clean

                                   Meer info

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels


Terwijl sommige media blijkbaar willen voorkomen dat het economisch systeem in vraag gesteld wordt, kan je je ook afvragen in hoeverre de media - in het algemeen - de bevolking correct voorlichten over de huidige ecologische uitdagingen. Gesteld dat de bevolking de uitdagingen dan nog onder ogen wil zien.

'Amper kwart van de Amerikanen vindt klimaatwijziging prioriteit' titelde een IPS-artikel op de webstek van het 'mondiaal magazine' Mo op 3 februari.

IPS schreef: 'Uit onderzoek van Pew Research for the People and the Press blijkt dat in 2007 nog 38 procent van de Amerikanen de klimaatwijziging bovenaan op het prioriteitenlijstje had staan. Vandaag is dat nog maar 25 procent. Het thema staat helemaal onderaan het lijstje van prioriteiten.

Helemaal bovenaan staan nu vooral sociaaleconomische thema's: economie (86 procent), banen (82 procent), terrorisme (69 procent), begrotingstekort (69 procent), sociale zekerheid (68 procent) en onderwijs (65 procent). De bezorgdheid over het begrotingstekort groeit het snelt, 'grotendeels een gevolg van de Republikeinse bezorgdheid over het thema', zegt het Pew-centrum. Het onderzoek werd midden januari uitgevoerd bij 1502 Amerikanen. (Bron: http://www.mo.be/artikel/amper-kwart-van-de-amerikanen-vindt-klimaatwijziging-prioriteit?utm_source=newsletter )

Op zaterdag 4 februari had MO het ook over 'milieu'. Het zaterdaginterview op de webstek werd als volgt aangekondigd: 'De vraag die we ons vandaag moeten stellen is: hoe geraken we bij die post-fossiele-brandstof-beschaving? - I. Yánez & L. Lohman'

Dat doet denken aan een eerder boek van de hudige PVDA-voorzitter Peter Mertens. In 'Op mensenmaat' herleidde hij de milieuproblematiek haast geheel tot een kwestie van energievoorziening. Alsof dat nu echt 'dé vraag' moet zijn. In zijn nieuw, her en der positief becommentarieerde boek 'Hoe durven ze ?, De euro, de crisis en de grote hold up' presteert Mertens nog 'beter': het milieu ontbreekt dit keer volledig. Net als bij de vermelde Amerikanen is het ook bij de partij die volgens sommigen het enige echte buitenbeentje van belang is, in het Belgisch politiek systeem, al menselijke economie wat de klok slaat. Dat we ondertussen als mensdom, de zesde grote uitstervingsgolf onder planten en dieren op ons geweten hebben - en de daarmee samengaande biotopen-vernietiging - welke politicus durft daar campagne rond voeren ?

Jan-Pieter Everaerts (Dit artikel verscheen eerder in De Groene Belg 653)

(PS Een PVDA-medewerker liet weten dat Mertens 'oorspronkelijk van plan was een stuk milieu toe te voegen aan zijn boek' Maar 'onder tijdsdruk' is het er niet van gekomen. 'Het is wel de bedoeling dat op ons volgend congres het milieuvraagstuk geïntegreerd wordt in het gehele programma.')