Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De redenering van Joël De Ceulaer in ZENO van DM, naar aanleiding van de uitspraak van Gwendolyn Rutten, is een intellectuele uitdaging. Rutten had gezegd aan HLN "dat onze manier van leven ongetwijfeld superieur is aan alle andere in de wereld". Bestaat er een betere samenlevingsvorm dan de liberale democratische rechtsstaat? vraagt De Ceulaer. Neen toch? http://www.demorgen.be/opinie/hoofddoek-of-minirok-kies-zelf-wat-superieur-is-bd74cde8/
Wel, ja dus. Ik ben voor een democratische rechtsstaat die geen oorlogen begint (in het Midden-Oosten, Libië of elders); die de miljarden nettowinsten van de bedrijven niet laat vluchten naar Monaco en Panama maar aanwendt tengunste van de bevolking, zoals de wachtlijsten afbouwen voor sociale woningen, ouderlingentehuizen en crèches; zoals alle uitkeringen verhogen tot boven de armoedegrens; zoals investeren in meer en beter betaalde leerkrachten om de onderwijsuitval van jongeren op te vangen; in betaalbare kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen; in groene energie en transport en tegen milieuvervuiling; kortom, de middelen besteden voor het lenigen van al die noden waarvoor nu zogezegd geen geld is. Beter is een staat, en een Europese Unie, die vluchtelingen niet laat verdrinken door schuldig verzuim, maar ze veilig en menswaardig opvangt. Beter is een overheid die massaal arbeidsplaatsen schept, in plaats van per persoon meer jaren werk op te leggen, gelijktijdig met een permanent leger van miljoenen werklozen. Gevangenissen waar gedetineerden niet buitenkomen als geoefende criminelen en geradicaliseerden, maar als gereïntegreerde volwaardige burgers. Een rechtsstaat die een gelijke behandeling geeft aan gewone mensen en rijken; nu kopen deze laatsten hun veroordeling af (schikking). Een samenleving waar seksuele discriminatie tot het verleden behoort. Waar de vrijheid van meningsuiting een realiteit is voor alle burgers, en niet beperkt is tot een klein groepje journalisten en opiniemakers die uitgekozen worden door commerciële mediabedrijven en hun geheime algoritmen. Zo'n samenleving is héél verschillend van de wijze van leven van Gwendolyn Rutten.

 

Frank Roels
Em. prof. U.Gent

 


1 In haar boek schrijft Rutten: ""De liberale democratie met onvervreemdbare rechten en vrijheden voor elk individu is – zelfs met haar gebreken – de best mogelijke samenlevingsvorm ter wereld."