Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels
Beweging” is een groepering militanten van de Christelijke arbeidersbeweging die opkomen voor een strijdbare en politiek onafhankelijke christelijke arbeidersbeweging.

 

 

14 NOVEMBER

 

Volgende vier punten zijn op de manifestatie van 14 november zeker op hun plaats:

 

1. SOLIDARITEIT MET DE WERKNEMERS VAN FORD GENK.

Solidariteit met alle werknemers van de toeleveringsbedrijven.

Solidariteit met de werknemers van Dow Chemicals, Duferco, ArcelorMittal waar ontslagen zijn gevallen.

 

STOP DE LOONDUMPING EN HET SCHIJNHEILIGE LOONKOSTENDEBAT.

Niet de lonen zijn het probleem, wel het ongebreidelde streven naar winst door ongenadige concurrentie tussen de bedrijven die leidt tot overproductie.

Stop de negatieve loonspiraal in Europa. De werknemers van de verschillende landen van Europa worden door de multinationals tegen elkaar uitgespeeld.

 

  • TERUGBETALING DOOR FORD VAN DE INLEVERING VAN DE WERKNEMERS

- TERUGBETALING VAN DE SUBSIDIES TOEGEKEND DOOR DE OVERHEID.

- OUPLACEMENT TOT IEDEREEN EEN JOB HEEFT, BETAALD DOOR FORD.

  • BRUGPENSIOEN OP 50 JAAR. Het is niet meer dan logisch dat de Forddirectie de oudere werknemers die werkloos worden een toeslag betaalt. Werkloos worden boven de 50 jaar leidt onvermijdelijk tot penibele financiële situaties voor die gezinnen. We kunnen de Ford directie niet vrijuit laten gaan.

2. VOOR EEN VOLWAARDIG INTERPROFESSIONEEL AKKOORD.

Het is stil, al te stil rond het IPA.

Het wordt tijd dat er leven in komt en actie voor wordt gevoerd.

 

11 NOVEMBER om 12 uur

Stuur solidariteitsmoties naar Ford Genk of versterk de piketten met uw aanwezigheid.

- BEHOUD VAN DE INDEX.

behoud van het volledige indexmechanisme, geen indexsprong, geen gemorrel aan de samenstelling van

de korf. Koopkracht is nodig om de producten te kunnen kopen.

Anders verergert de krisis nog.

- VRIJE LOONONDERHANDELINGEN.

De loonnorm zoals ons opgelegd in de wet van 1996 wordt ten eerste al niet toegepast voor de andere inkomens dan arbeid. De loonnorm is een factor om de lonen te verlagen naar de norm van Duitsland. In Duitsland werden door de Harz- wetten de lonen kunstmatig verlaagd, terwijl er geen interprofessioneel minimumloon bestaat. Zo kwamen er massaal deeltijdse flexibele jobs tot stand. Daardoor zijn er buitenmate veel werkende armen ontstaan. Willen wij niet dezelfde weg opgaan mag er geen dwingende

loonnorm opgelegd worden.

- AANPASSING VAN DE UITKERINGEN AAN DE WELVAART.

Door de recente wetten worden de werkloosheidsuitkeringen op een drastische manier verlaagd, tot zelfs beneden de armoedegrens. Dit zal in de komende maanden en jaren de armoede flink doen toenemen.

Onze gemiddelde pensioenen liggen aan de rand van de Europese armoedegrens, net zoals onze gemiddelde invaliditeitsuitkeringen. Willen we geen sociaal kerkhof moet daaraan iets gebeuren. Om te beginnen mag het overeengekomen bedrag voor de welvaartsaanpassing niet verminderd worden.

 

3. GEEN VERDERE BESPARINGEN OP RUG VAN DE WERKNEMERS.

-“We weten ook dat besparingen de crisis alleen maar zullen verdiepen. Het probleem met besparingen is dat ze de vraag verzwakken en Europa in een recessie duwen. En dan worden de problemen van landen als Spanje, Portugal of Italië alleen maar erger.”, aldus Joseph Stiglitz. Stiglitz was hoofdeconoom van de Wereldbank. (Trends 11okt. 2012)

Economen als Paul Krugman en Paul De Grauwe zijn overigens dezelfde mening toegedaan.

-De regering is bezig met de begrotingsopmaak en de meningen binnen de regering zijn verdeeld over het probleem van de besparingen. De werknemers hebben reeds het grootste deel van de besparingen van de vorige begroting moeten dragen. Daardoor zullen vele werklozen te kampen krijgen met reële armoede. Veel schoolverlaters zullen langer bij papa en mama moeten blijven, wegens een veel latere en lagere

wachtvergoeding.

 

4.VOOR EEN SOCIAAL EUROPA.

Voor meer sociale regels in Europa. De spiraal naar beneden wat betreft lonen en uitkeringen moet stoppen. De werknemers worden op dit ogenblik steeds gemeten aan de laagst verdienenden, in plaats van de armeren op te trekken naar de welvaart van de beteren. Hoe minder koopkracht des te meer overproductie, des te meer ontslagen, des te minder koopkracht, des te meer overproductie enz. Niet vermindering van de ‘loonkost’ maar wel hogere lonen kan de crisis overwinnen.

De solidariteit tussen de werknemers moet ten volle ontplooid worden. Dat is mede een taak van het EVV, de Europese vakbondskoepel.

Daarom steunen we ten volle de Europese actie die voorzien wordt op 14 november.

http://www.dewereldmorgen.be/people/beweging

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

VERMOGENSBELASTING

Het belasten van 2% van de grootste vermogens in ons land zou jaarlijks 8,5 miljard € opbrengen. Het gaat dan over vermogens van boven de 1 miljoen €, het bezit van een woning (500 000€) niet inbegrepen.

Daarvoor moet natuurlijk eerst het bankgeheim opgeheven worden en een vermogenskadaster aangelegd worden. (zoals er een kadaster bestaat van het onroerend goed)