Delen van artikels

094BBC607C5445A18E4B1D194E1A2BE8

PRIJS JAAP KRUITHOF 2017 (Recht voor de Jaap Prijs)

Anja Meulenbelt(1945) is schrijfster, feministe, activiste en oud-parlementslid voor de Nederlandse SP. Ze publiceerde veertig boeken. Ze is het feministisch icoon van Nederland, van de Lage Landen, een veterane van de Tweede Feministische Golf. Zeer kritisch voor het nieuwe modieuze – lifestestylefeminisme, maar ook voor de klassieke linkse partijen. Ze is ook actief in de gezondheidszorg in Gaza uit solidariteit met het Palestijnse volk en maakt zich druk om de verdere uitholling van mensenrechten, altijd en overal. En dus komt ze op voor de rechten van vrouwen, holebi's, migranten, vluchtelingen.

In 1976 schopte Anja Meulenbelt De schaamte voorbij de wereld in, een autobiografisch verhaal over liefde, seks en de beginjaren van de Amsterdamse vrouwenbeweging. Het boek werd in elf talen vertaald, ging meer dan een half miljoen keer over de toonbank en joeg een schokgolf door Vlaanderen en Nederland. Minder geweten is dat Meulenbelt in datzelfde jaar ook Feminisme en socialisme publiceerde, een pamflet waarin ze uitlegt dat het feminisme socialistisch zal zijn of niet zal zijn. En omgekeerd.

In haar nieuwste boek Feminisme. Terug van nooit weggeweest doet Meulenbelt die oefening nog eens over. Met verbazing stelt ze vast dat een groot deel van de feministische bewustwording van toen vervlogen is. Meulenbelt sloopt de heilige huisjes. Gaat feminisme écht over de gelijkheid tussen man en vrouw? Moeten feministen blij zijn met vrouwelijke politici en bedrijfsleiders die zich als cheerleaders van het neoliberalisme gedragen? 'Voor feministen', schrijft ze, 'is dé hamvraag niet langer alleen: wat is goed voor vrouwen? We moeten ons ook afvragen in wat voor wereld we willen leven.'

Anja Meulenbelt: "En mijn nieuwste boek gaat er dus ook over dat wanneer we werkelijk een rechtvaardige maatschappij willen, we in moeten zetten op radicale gelijkwaardigheid, en een radicaal standpunt over de samenleving zoals we die willen. Wat betekent dat het feminisme meer moet zijn dan individuele keuzes voor de prettigste leefstijl, maar zich in moet zetten over de eigen grenzen heen. Samen moet werken. Net als de socialisten dat moeten. En de anti-racisten. En de mensen van het milieu. En dat we ook internationaal moeten denken. En weerstand moeten bieden tegen populistisch en islamofoob rechts."

Acht jaar geleden na de dood van moraalfilosoof Jaap Kruithof werd de JAAP KRUITHOF PRIJS ingesteld waarbij telkens een radicale denker of sociale beweging wordt bekroond ter nagedachtenis van het radicale denken en strijd voor maatschappelijke verandering van Jaap Kruithof.
De Prijs Jaap Kruithof is een organisatie van Democratie 2000 en Vzw. Trefpunt en wordt publiekelijk uitgereikt op vrijdag 21 juli om 20u op het groot podium van het Walter De Buckplein (vroeger Sint-Jacobs) tijdens de Gentse Feesten.

2A4F795338CE440D99113301A7ACEFC0

naamloos 1

logo                                 Meer info...

logoDWM
          BLOG - Artikelen

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

StopBlokkage