Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Persbericht FAN – een vermogensbelasting is mogelijk
GENT – Sint-Pietersnieuwstraat – Hoveniersberg – Faculteit Economie
Vacature voor econoom

4CCF0366B39A48DBB933243E1821DBD7

Tax Justice Day op 9 mei – Tax Justice kan maar met een vermogensbelasting.


FAN, het Financieel Actie Netwerk, een netwerk van vakbonden, NGO’s en actiegroepen, organiseert elk jaar Tax Justice Day.
TJD kwam er als antwoord op de jaarlijkse Tax Freedom Day. Volgens Tax Freedom day werkt de Belg pakweg de eerste helft van het jaar voor de staat en loopt hij pas van dan af voor eigen rekening.

Tax Justice Day geeft een heel andere boodschap. Zonder belastingen geen leefbare samenleving. Ze zijn een onmisbaar middel voor herverdeling , voor de financiering van broodnodige sociale diensten en van een sterk klimaatbeleid. Iedereen gebruikt belastinggeld vanaf de eerste dag van het jaar. Rijdend op de openbare weg, op consultatie in de kliniek, ijverig op de schoolbanken, genietend van een gesubsidieerd concert, blij met een goed geregelde vuilnisophaling, enz…

FAN wil een andere fiscaliteit. Het belastingsysteem in België werkt niet zoals het hoort. Elk jaar gaan door ontduiking en ontwijking miljarden euro’s verloren. De ‘last’ van de belastingen weegt vooral op de lagere en middengrote inkomens. Grote vermogens en bedrijven ontspringen de dans.

Het Federaal Planbureau berekende de kiesprogramma’s van de verschillende politieke partijen. Tot onze ontsteltenis gaven ze daarbij aan de impact van een vermogensbelasting niet te kunnen becijferen. Nochtans is dit in andere landen perfect mogelijk. Is het een kwestie van opleiding of van onwil? Met het FAN willen we deze uitdaging aankaarten bij de studenten economie. Misschien zit er bij hen wel een die deze uitdaging wil aangaan?

Wij nodigen de pers uit verslag te geven van onze publieksactie:

  • Met een levensgrote vacature en flyers spreken we studenten en voorbijgangers aan
          Donderdag 9 mei - 11:30 – 13:30
              Sint-Pietersnieuwstraat – Hoveniersberg – faculteit economie
  • Perscontact: Eric Goeman – woordvoerder FAN - XXX

In haar memorandum stelt FAN concrete maatregelen voor om belastingen rechtvaardig te maken. Die gaan van een vermogenskadaster tot een goed omschreven vermogensbelasting, en een sterkere Europese en internationale samenwerking om belastingvlucht en fiscale fraude te voorkomen.
Op basis van het memorandum vroeg FAN naar de standpunten van de partijen die op 26 mei de kiezer willen overtuigen. De antwoorden op die FAN- vragenlijst gooien we in de komende weken in het publieke debat.

Het memorandum vindt u hier http://www.hetgrotegeld.be/downloads/memorandum_FAN1.pdf
De Vragenlijst vie deze link
http://www.hetgrotegeld.be/downloads/2019-02_Fiscale_vragen_aan_de_politieke_partijen2.docx

Woordvoerder voor Tax Justice Day is Eric Goeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0476 990 714
Contact FAN/Rudy De Meyer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0497 418 111