Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De sociale staat van het klimaat

24 oktober, 18u, Universiteit Antwerpen

Van ‘Youth for Climate’ tot ‘gilets jaunes’: het klimaat is een hot topic. Toch wordt er niet voldoende gereflecteerd over de implicaties van de klimaatcrisis voor onze democratie, onze manier van besluitvorming enerzijds, en voor de sociale rechtvaardigheid, het gigantische herverdelingsvraagstuk anderzijds. Daarom is een dialoog over klimaat, democratie en sociale rechtvaardigheid urgent.

Kan het klimaatvraagstuk via democratische weg aangepakt worden?

Onze democratie is nationaal georganiseerd en werkt met korte verantwoordingstermijnen. Het klimaatvraagstuk vergt ingrepen met een andere schaal van tijd en ruimte. Is onze democratie dus wel uitgerust om doeltreffend klimaatbeleid te voeren? Of rechtvaardigt de ernst van het probleem andere manieren van besluitvorming? Of is het afdoende in te zetten op het individuele geweten?

Het klimaatvraagstuk impliceert een (her)verdelingsvraagstuk. Hoe kunnen milieumaatregelen effectief zijn en toch rechtvaardig?

Milieu- en klimaatproblemen treffen mensen en regio’s ongelijk. Mensen en regio’s zijn uiteenlopend in staat zich tegen het klimaatgeweld te verdedigen. Maatregelen dreigen vaak juist minder welvarende mensen en regio’s harder te treffen. Denk aan de stijging van de dieselprijzen of de hoge belastingen op vliegen. Er is dus sprake van milieu- en klimaat(on)rechtvaardigheid, lokaal en mondiaal.

De sprekers

  • Pieter Leroy, (Emeritus) Hoogleraar milieu en beleid bij de sectie Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit
  • Sara Vicca, Docent biologie aan de Universiteit Antwerpen
  • Patrick Loobuyck, Hoogleraar moraalfilosofie aan de Universiteit Antwerpen

Praktische informatie

  • De dialoogavond is in het Nederlands
  • Wanneer? Donderdag 24 oktober 2019, 18.00-20.30 uur
  • Waar? Universiteit Antwerpen — Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
  • Deelnemen? Deelname is gratis, maar vergeet niet om vooraf in schrijven.

donderdag, 24 oktober, 2019 - 18:00