Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Nelson Mandela Lezing 2020 | Is ‘Africa Rising’ een mythe?
NML20 Profile EJohn FINAL
Zondag 1 maart 2020, Internationaal Theater Amsterdam

Nigeriaanse schrijver Elnathan John hekelt ‘mythe van Africa Rising’
Uitgebreid cultureel programma met dans, muziek, toneel en statements

De 2e Nelson Mandela Lezing zal op zondag 1 maart in het Internationaal Theater Amsterdam worden uitgesproken door de Nigeriaanse schrijver, satiricus en jurist Elnathan John (1982).

De Lezing maakt deel uit van een rijk cultureel programma waaraan wordt meegewerkt door danser en choreograaf Gregory Maqoma, jazzzangeres Melanie Scholtz, dichter James Matthews, theatermaker Saman Amini, schrijver Adriaan van Dis en voormalig nieuwslezers Noraly Beyer.

Elnathan John is een eigenzinnig en scherp criticus van machtsmisbruik en corruptie, religieus fundamentalisme en Westerse bedilzucht. Het frame ‘Africa Rising’ noemt hij een mythe. Ontwikkelingshulp, aldus Elnathan John, draagt bij aan stagnatie in Afrika. Machthebbers die de mond vol hebben van anti-koloniale rethoriek leiden de aandacht af van eigen falen en zelfverrijking. “Hoe kunnen we oprecht dekoloniseren op een manier die deze rethoriek en aanstellerij overstijgt?” In zijn lezing zal Elnathan John tenslotte ingaan op de vraag op welke wijze Afrikanen zelf vorm geven aan een betere toekomst.

In 2015 debuteerde John, die in Berlijn woont, met zijn veelgeprezen en in het Duits en Frans vertaalde roman Born on a Tuesday. In 2019 verscheen het satirische (Be)coming Nigerian. Begin dit jaar publiceerde hij samen met tekenaar Alaba Onajin zijn eerste stripboek, On Ayati Cowther Street. Ook was Elnathan John in 2019 jurylid van de Internationale Man Booker Prize.

De Nelson Mandela Lezing is een initiatief van ZAM Magazine, internationaal multimedia platform van Afrikaanse vernieuwing, gevestigd in Amsterdam. De Lezing heeft de steun van een comité van aanbeveling waarin onder meer Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, dominee Mpho Tutu en schrijver en voormalig activist Conny Braam zitting hebben.

Tickets: www.ita.nl

zondag, 1 maart, 2020 - 15:30

Bron: https://www.mo.be/nelson-mandela-lezing-2020-africa-rising-een-mythe?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email