Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Zuidcafé: Staat jouw emmer klaar? Droogte hier en in het Zuiden [online event]

Inschrijven via: https://www.11.be/component/zoo/item/zuidcafe-staat-jou-emmer-klaar-droogte-hier-en-in-het-zuiden

In dit Zuidcafé kijken we naar de impact van watertekort in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad en de invloed op de sociale dimensies. Daartegenover werpen we een blik op de situatie in het Noorden. Waar kunnen we verbindingen leggen?

Wereldwijd bepaalt water het dagelijks leven. Terwijl de bevolkings-en economische groei toeneemt, neemt de hoeveelheid drinkwater af door onder andere klimaatopwarming. Het waterverbruik per inwoner loopt op, de oproep om spaarzamer met water om te gaan klinkt luider dan ooit. In 2018, waren de inwoners van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad in de ban van “Day Zero”, de dag er geen water meer uit de kraan komt. Met dit doemscenario gingen de inwoners van Kaapstad op grote schaal water besparen. De gevreesde dag mag dan wel afgewend zijn, het probleem ebt niet weg.

Het zou uit de droogte zijn om dit te laten klinken als “een ver van mijn bedshow”. Wie aan droogte denkt, denkt al lang niet meer alleen aan een grote Sahara zandbak maar ziet ook hier hoe onze boeren snakken naar water, we zien het groene gras verkleuren in een dorre, gele grasvlakte. Een sproeiverbod, was je auto niet en kort douchebeurten in. In Overijse waren eind mei de kranen leeg.

Is de situatie in Kaapstad het toekomstscenario voor andere steden? Welke invloed heeft dit op de levensstijl van de Zuid-Afrikanen? Hoe vanzelfsprekend is de toegang tot water? Zorgt het watertekort voor een verdeeldheid? Wat kunnen we doen om ons beter voor te bereiden? Is spaarzaam omgaan met water genoeg? Moeten we meer nadenken over een preventief waterbeheer?

Sprekers:

Zindzi Zwietering
Nederlandse fotografe: Ze toont ons de reeks ‘Bron’: over 12 april 2018: de dag waarop er in Kaapstad, Zuid Afrika, geen water meer zou zijn.

Lize Swartz
Zuid-Afrikaanse wetenschapster aan het the International Institute of Social Studies of Erasmus University Rotterdam.

Patrick Meire
Professor of ecosystem management aan de Universiteit Antwerpen.

Moderatie door Francesca Vanthielen: actrice, presentatrice en omroepster. Mede-opstartster Klimaatzaak.

De videomeeting vindt plaats op maandag 22 juni, van 20 tot 21 uur.

Schrijf je in via https://www.11.be/component/zoo/item/zuidcafe-staat-jou-emmer-klaar-droogte-hier-en-in-het-zuiden

Na je inschrijving, bezorgen we je tijdig via mail een link naar de Zoom-sessie waarmee je kan deelnemen. Je hoeft zelf niets te installeren op je computer.

maandag, 22 juni, 2020 - 20:00

Bron: https://www.mo.be/zuidcaf-staat-jouw-emmer-klaar-droogte-hier-en-het-zuiden-online-event?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email