BOEKVOORSTELLING LUDO ABICHT ‘OVER DE AANSPRAKEN VAN DEN MENSCH OP GELUK’ | LUDO ABICHT IN GESPREK MET SAMI ZEMNI | 29 SEPTEMBER
Vrijheid bestaat maar als ze gedeeld wordt. Dat is een recht en een verplichting voor elk van ons.
In Over de aanspraken van den mensch op geluk kijkt filosoof en publicist Ludo Abicht kritisch naar de verlichtingsideologie: houdt de leuze ‘vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid’ wel stand in de superdiverse en polariserende samenleving van vandaag? Abicht bepleit een geheel eigen radicalisering, die van de radicale vrijheid en radicale gelijkwaardigheid. ‘Broederlijkheid’ vervangt hij door een radicale empathie.
Over de aanspraken van den mensch op geluk
“Vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid!” De mantra behoort in die mate tot onze ideologie dat we er nauwelijks nog op letten. Vandaag, meer dan 230 jaar na de eerste verklaring van de rechten van de mens en de republikeinse burger, zijn we dringend aan een kritische revisie van deze algemeen aanvaarde ideologie toe: wat betekent die vrijheid werkelijk in een wereld die, opnieuw, steeds ongelijker wordt? We staren ons blind op de extreemrechtse en fundamentalistische openlijke vijanden van onze democratie en merken niet dat hun ideeën en praktijken, van censuur op ongewenste meningen tot de feitelijke afbraak van de cruciale “scheiding der machten”, overal in onze samenlevingen wortel geschoten heeft.
Vandaar het voorstel van Abicht om de iets te hoog gegrepen term “broederlijkheid” te vervangen door “empathie”. Niet alleen is dit minder ambitieus en meer haalbaar, maar het legt ook een ecologische band met de dierenwereld, in een periode waarin we allen samen existentieel bedreigd worden.
Ludo Abicht
Filosoof, publicist en dichter Ludo Abicht (1936) studeerde klassieke filologie, filosofie en Germaanse filologie.
Hij doceerde Duitse literatuur en filosofie aan verschillende Amerikaanse universiteiten en in Antwerpen en Gent.
Abicht schrijft talrijke boeken en artikels over Joodse wijsheid, antisemitisme, de kwestie Israël-Palestina, ethiek, integratie en de Verlichting. Eerder verscheen bij ASP het boek Jood zijn of niet, de Nederlandse vertaling van Being and Judaism van de joods-Amerikaanse denker Oscar Mandel.
Sami Zemni
Sami Zemni (1972) is politicoloog. Hij is hoogleraar politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent en zo verbonden aan de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies.
Zemni is gespecialiseerd in politiek in het Midden - Oosten en Noord - Afrika, met aandacht voor de politieke islam en de democratisering in de Arabische wereld als conflict in de Arabische wereld.
Zemni liet in de media geregeld zijn licht schijnen over de Arabische Lente en het islamdebat in Europa.
Hij schrijft geregeld over kwesties van migratie, integratie, racisme en islamofobie.
Bron: http://www.geuzenhuis.be/boekvoorstelling-ludo-abicht