images/headerlefonline.jpg
Delen van artikels

Conferentie “Het VN Verbodsverdrag op Kernwapens en België” 25 april 14:00

Conferentie, 25 april in de Kamer, 14.00 uur, Erasmuszaal, op uitnodiging van de heer Guillaume Defossé.

Alle parlementsleden zijn van harte uitgenodigd om dit evenement bij te wonen (als u uw uitnodiging nog niet per e-mail hebt ontvangen, laat het ons dan weten via het contactformulier).

Ook het brede publiek is welkom om het debat te volgen in het parlement. Omdat het aantal plekken voor externen beperkt is in het parlement, is het aangewezen om zich op voorhand te registreren. Dit kan via het onderstaand formulier. Er wordt een mogelijkheid voorzien om op een hybride manier online de conferentie te volgen..

De Belgische regering kondigde in het regeerakkoord aan te willen nagaan wat de positieve impuls kan zijn van het VN Verbodsverdrag op Kernwapens (TPNW) op de internationale nucleaire ontwapening. Vandaag zien we echter dat er nog maar weinig interactie met het nieuwe verdrag is. België stemde al twee keer tegen een VN-resolutie die het TPNW verwelkomt en weigerde elke positieve interactie met het Verdrag.

Op 21, 22 en 23 juni 2022 komen de verdragspartijen van het TPNW voor het eerst samen, een jaar na de inwerkingtreding ervan. De focus zal liggen op de artikels die handelen over victim assistance en environmental remediation. Daarnaast zal er gekeken worden op welke manier het verdrag universeel kan worden en er dus meer landen deelnemen.

Naast de verdragspartijen zelf worden ook andere geïnteresseerde landen, organisaties, instellingen, enzovoort uitgenodigd om als waarnemer deel te nemen aan de meeting of states parties. Als waarnemer heb je geen stem over de uiteindelijke uitkomst van de conferentie maar het geeft deelnemers wel de kans om van dichtbij het verdrag beter te leren kennen, als ook verschillende landen en actoren rond het verdrag. Gezien de regering wil nagaan wat de positieve impuls van het TPNW mogelijks kan zijn, lijkt dit dan ook een uitgelezen kans om deel te nemen voor ons land.

Ondanks de druk vanuit de VS en de NAVO kondigden NAVO-lidstaten Noorwegen en Duitsland al aan dat ze als waarnemer zouden deelnemen. En ook andere partners in Europa zoals Zweden, Zwitserland en Finland lieten al weten als waarnemer te zullen deelnemen. De vraag rijst dan ook: springt België op de trein richting Wenen?

Gezien de grote publieke steun van de Belgische bevolking (77%) voor het TPNW, organiseert de Belgische Coalitie dit debat om zoveel mogelijk politieke verantwoordelijken te laten deelnemen aan het gesprek. Het is belangrijk dat dit gebeurt op een democratische en transparante manier.

De conferentie staat daarom open voor zowel parlementsleden als het brede publiek en wordt online uitgezonden.

Receptie vanaf 13.30 uur – Programma, van 14.00 uur tot 16.00 uur. :

  • Introductie door de door Belgische coalitie tegen kernwapens & mevrouw Beactice Fihn, Directrice van ICAN internationaal, nobelprijs voor de vrede 2017
  • Het humanitaire perspectief en het TPNW – Meneer Fréderic Casier (Belgische rode kruis).
  • Presentatie van de MSP in Wenen – Zijne excellentie de ambassadeur Kmentt (TBC).
  • Discussie: België en het TPNW
    Sprekers: :
    Dames en heren, de vertegenwoordigers van de regering (TBC)
    Mevrouw Els Van Hoof (CD&V)
    Mevrouw Anne Lambelin (PS) (TBC)
    Meneer  Guillaume Defosse (Ecolo)
    Meneer Nabil Boukili (PVDA) (TBC)
    Dames en heren, vertegenwoordigers van MR/Open VLD (TBC)
  • Q&A sessie
  • Conclusie: Mevrouw Beactric Fihn – Directrice van ICAN internationaal, nobelprijs voor de vrede

Vertalingen: Frans, Nederlands en Engels.

Buffet, Bar & Drink.

We gaan om 14u van start in de Erasmuszaal, Leuvensweg 48. Het publiek moet zich eerst begeven naar de ingang gelegen op de Leuvenseweg 21, let op: het voorleggen van de identiteitskaart is verplicht. Toegangscontrole kan enige tijd duren, kom dus zeker op tijd!

Het aantal gereserveerde plaatsen voor het publiek dat geen lid is van de Kamer is beperkt, gelieve hieronder te reserveren.

 

Registratieformulier

 

Bron: https://nonukes.be/nl/conferentie-debat/