Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Persbericht van de BBL-26 juni 2017, GENT - Vandaag maakt de stad Gent nieuwe resultaten bekend van de energiecoaching van 43 bedrijven, tijdens een bedrijfsbezoek dat Bond Beter Leefmilieu organiseerde. Gent toont hiermee aan dat een ambitieus klimaatbeleid in combinatie met de gepaste ondersteuning ecologisch én economisch een groot voordeel vormt voor bedrijven: de 43 bedrijven zullen samen op vijf jaar tijd meer dan 3 miljoen euro besparen.

 

Voorbeeld voor Europa

 

"Dit is een uitstekend voorbeeld voor het Europese beleid. Zeker nu Europa werkt aan een herziening van de Energie-Efficiëntierichtlijn, de wetgeving die regelt hoe en hoeveel energie we besparen in Europa tegen 2030", vertelt Benjamin Clarysse van Bond Beter Leefmilieu. "Het ideale moment om Europarlementslid Anneleen Bossuyt, die dit dossier voor België opvolgt, uit te nodigen voor een bedrijfsbezoek. We trokken samen met onze coalitie van 32 voorlopers in energiebesparing, de Energy Saving Pioneers, naar houthandel Gedimat De Groote - Houtboerke. Zij slaagden er met de steun van Stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen om 100% klimaatneutraal te produceren. Een unicum in de sector."

 

Coaching en ontzorgen bedrijven levert straffe resultaten

 

"Stad Gent vertrok van de ambitieuze doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Met energiecoaching en ontzorging realiseren we heel tastbare resultaten bij bedrijven", vertelt Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid." Tot nu toe hebben 43 bedrijven het traject afgerond. Zij verlagen de CO2-uitstoot met 2.570 ton ofwel de uitstoot van 470 gezinnen. Het mooiste is wel dat de 43 bedrijven samen 612.000 euro per jaar besparen op de energiefactuur, goed voor meer dan 3 miljoen euro besparing op 5 jaar tijd."

 

100% klimaatneutraal bedrijf

 

In deze groep van 43 bedrijven legde Gedimat De Groote-Houtboerke de lat hoog: 100% klimaatneutraal voor hun nieuwe gebouw en de productie van de hout- en steenzagerij. Een unicum in de sector. "De nieuwe gebouwen laten toe alles veel efficiënter te organiseren waardoor je ook op vlak van energie, verwarming en verlichting veel betere resultaten kan bekomen. De stap naar CO2-neutraliteit bleek niet zo heel groot meer. Als eerste ondertekenden we een energieprestatiecontract voor nieuwbouw," zegt Piet De Groote met trots. "Op het dak komen nog fotovoltaïsche panelen en verder zetten we ons in zoveel mogelijk materiaaltransporten over het water te organiseren in de toekomst."

 

Dankzij de steun van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM Oost-Vlaanderen koelt en verwarmt een warmtepomp het hele gebouw, op de hal na. De warmte wordt gehaald uit water van het kanaal Gent-Terneuzen dan van zo'n 10°C naar 5°C afgekoeld wordt. In de toonzaal, shop, kantoor, werkplaatsen en sociale ruimtes ligt vloerverwarming. "Zeker voor onze mensen in de steenzagerij, die dagelijks met water werken, was dat tijdens de koude wintermaanden een echte openbaring. Zelfs de platen arduin die binnen gestockeerd staan, voelen daardoor niet koud aan." En overal in het gebouw hangt dynamische led-verlichting aan het plafond. Dat betekent dat de kleurtemperatuur en intensiteit van het licht automatisch verandert in de loop van de dag, waardoor iedereen alert blijft.

 

Cruciaal moment voor Europa

 

Benjamin Clarysse benadrukt: "De herziening van de Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn biedt de kans op positieve verandering voor burgers en bedrijven in Europa en Vlaanderen. Met dit bezoek tonen we aan dat energie besparen haalbaar is voor onze Vlaamse bedrijven. Gedimat De Groote - Houtboerke is een goed voorbeeld, maar andere kunnen dit zeker ook. De technieken zijn beschikbaar, de financiering ook. Ondersteuning door de overheid is cruciaal en zorgt dat er dingen bewegen. Ook Gent en Oost-Vlaanderen hebben een ambitieus doel gesteld en helpen gezinnen, bedrijven en organisaties om energie te besparen."

 

Anneleen Van Bossuyt besluit: "Als Vlaams Europarlementslid zit ik in een unieke positie om te wegen op dit dossier van energie-efficiëntie in het Europees Parlement. Het belang van deze regelgeving voor onze Vlaamse economie is niet te onderschatten. Zoals de case van Gedimat De Groote - Houtboerke aantoont, blijft de sensibilisering en ondersteuning van de overheid voor onze bedrijven heel belangrijk."