Op 25 september 2018 bracht de Nationale Arbeidsraad (NAR) een unaniem advies uit (advies 2.099) over de regelgeving rond de re-integratie van langdurig zieke werknemers.
Eind 2017 werd 68 procent van de werknemers (op 16.000 in totaal) definitief 'ongeschikt' beschouwd om het werk te hervatten in hun bedrijf. De gevolgen voor de werknemers zijn uiteraard rampzalig omdat deze beslissing gepaard gaat met een beƫindiging van de arbeidsovereenkomst, zonder verbrekingsvergoeding noch opzeg (medische overmacht).
Voor het ABVV moet de doelstelling van de wet zijn: zieke werknemers begeleiden (i.p.v. bestraffen) en een kwalitatieve re-integratie bieden als zij dat wensen en kunnen.
Dit is de geest van het NAR-advies waarin herinnerd wordt aan het belang van het vrijwillige karakter van het re-integratieproces en waarin voorstellen worden geformuleerd om een kwaliteitsvolle begeleiding te verzekeren. Heel concreet heeft het ABVV o.a. volgende belangrijke unanieme vragen geformuleerd en verkregen:
(1) Een voorafgaand en stelselmatig overleg tussen de arbeidsgeneesheer, de werkgever en de werknemer vooraleer definitief te beslissen tot de arbeidsongeschiktheid; de werknemer kan zich bij dat overleg laten begeleiden door een afgevaardigde van zijn keuze;
(2) Het door de werkgever voorgestelde re-integratieplan moet zoveel mogelijk het advies van de arbeidsgeneesheer volgen en in overeenstemming zijn met de gezondheidstoestand van de werknemer;
(3) De termijn waarover de werknemer beschikt om een beroep in te dienen tegen de beslissing m.b.t. de arbeidsongeschiktheid wordt uitgebreid van 7 werkdagen naar 20 kalenderdagen;
(4) Elke werknemer die arbeidsongeschikt is moet de kans krijgen een aangepaste begeleiding op maat te volgen (rekening houdend met de restcapaciteiten, de specificiteit en de behoeften van de werknemer).
De NAR vraagt ook o.a. om de cumulregel tussen het inkomen uit toegelaten arbeid en de vergoeding in het kader van de arbeidsongeschiktheid te herzien, omdat de nieuwe regel beslist door de regering voor problemen zorgt (onder meer voor de werknemers met een laag inkomen en voor de werknemers met een bijzondere of fluctuerende gezondheidstoestand).
De bal ligt nu in het kamp van de regering.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit artikel verscheen eerder in ECHO, de nieuwsbrief van de studiedienst van het ABVV