Minister Crevits heeft net als bij de eerste coronagolf een extra subsidiëring voorzien voor de dienstenchequebedrijven. Zij voorziet gedurende twee maanden €2,89 extra per cheque, ofwel een budget van 40 miljoen euro. De minister wil hiermee de veiligheid van de werknemers en gebruikers van dienstencheques garanderen. Het ABVV wil echter zekerheid dat het geld naar de huishoudhulpen vloeit en niet dient voor de winsten van de grote private bedrijven.
Voorlopig ontbreekt het in de dienstenchequesector aan strenge veiligheidsvoorschriften in verband met handschoenen en mondmaskers. Er is -in tegenstelling tot andere sectoren- ook geen corona-leidraad die bindende regels oplegt aan de bedrijven, omdat werkgeversorganisatie Federgon daar niet van wil weten. En Vlaanderen legt een aantal regels op aan bedrijven en klanten, maar legt vooralsnog niet op dat iedere huishoudhulp voldoende maskers en handschoenen moet krijgen.
De échte slachtoffers van deze crisis zijn de dienstenchequewerknemers, niet de dienstenchequebedrijven. Maar net als in de eerste golf komt het geld dat vrijgemaakt wordt niet rechtstreeks ten goede aan de huishoudhulpen. Zij werden nochtans voor de tweede maal gedwongen om tijdens de coronacrisis door te werken, omdat hun job ‘essentieel’ zou zijn. En dat terwijl er thuisgewerkt wordt, terwijl de kinderen thuis zijn en klanten zich vaak in quarantaine of isolatie bevinden. Vele huishoudhulpen deden hun verhaal bij het ABVV op de website www.huishoudhulpenaanhetwoord.be. Aangrijpend zijn ze zeker. En omdat andere klanten het gevaar wél inzien en de huishoudhulp afzeggen, worden deze werknemers tegelijkertijd geconfronteerd met veel tijdelijke werkloosheid en dus loonverlies. Herhaaldelijk vroeg het ABVV om het voorbeeld van Wallonië te volgen en het inkomen van de huishoudhulpen te garanderen.
Vandaag blijven de huishoudhulpen in onzekerheid zitten. Zij krijgen geen handschoenen of mondmaskers per klant. Zij hebben geen recht om te weigeren om bij klanten te gaan werken, terwijl de klanten wel het recht hebben om de diensten tijdelijk stop te zetten. Zij verloren bij iedere dag tijdelijke werkloosheid (gemiddeld al meer dan 30 dagen dit jaar) 30% van hun inkomen en verspelen een stuk van hun eindejaarspremie. Het ABVV roept minister Crevits daarom op om de €2,89 enkel toe te kennen aan bedrijven die voldoende beschermingsmiddelen voorzien en die de rest van dit bedrag herinvesteren in het loon van de huishoudhulpen. Bovenal vraagt het ABVV dat de Vlaamse Regering budget voorziet om het inkomen van de kwetsbare huishoudhulpen eindelijk te garanderen, zodat ze geen loon meer verliezen bij tijdelijke werkloosheid. Dit budget kan ook gebruikt worden om huishoudhulpen het recht te geven om opdrachten te weigeren en doorbetaald te worden wanneer ze het niet veilig genoeg achten om bij klanten te gaan werken. Dan pas kan de huishoudhulp haar eigen veiligheid écht in handen nemen.
Issam Benali - Federaal secretaris