Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Deze morgen heeft een buitengewone ondernemingsraad van de groep FNG nv, waarvan Brantano nv afhangt, plaatsgevonden.

De groep heeft een faillissementsaanvraag in België en een surseance (faillissement) in Nederland ingediend. Dit heeft betrekking op 1400 personen in de Benelux en 1600 in Nederland.

De afgelopen weken en maanden hebben de raad van toezicht en de raad van bestuur van FNG nv alle mogelijke alternatieven voor een duurzame doorstart van de activiteiten van de groep FNG onderzocht.

Belangrijkste doelstelling daarbij was de duurzame financiering van de groep. Het daartoe opgestelde businessplan beoogde de verdere herstructurering van de groep in de Benelux om enerzijds de kostenstructuur te verbeteren, maar om ook de groei van de activiteiten te verzekeren dankzij een grootschalige samenwerking met het Zweedse bedrijf Ellos, een overname die in 2019 plaatsvond.

Met dit plan moest de groep tegen 2022/23 opnieuw blijvend rendabel kunnen worden. Dit plan vereiste evenwel ook een bijkomende financiering, die jammer genoeg niet gevonden werd. Verschillende pistes werden verkend.

In deze context hebben de banken te kennen gegeven dat ze geen bijkomende financiering wilden verstrekken. Bovendien hebben de banken de lopende kredieten opgezegd en opgeëist en de controle over de bankrekeningen overgenomen. Hierdoor kan de directie van de verschillende bedrijven van de betrokken groep geen betalingen meer uitvoeren en dus geen handel meer blijven drijven. Bijgevolg heeft de raad van bestuur geen andere keuze dan een faillissementsaanvraag in te dienen (surseance in Nederland).

  • Lindsey Verhaeghe (NL) Bestendig secretaris Handel BBTK Orik
  • Rita Liebens (FR) Bestendig secretaris Handel SETCa Wapi