Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Gisteren vernamen we dat de herfstvakantie met drie dagen zou worden verlengd (tot en met 11 november) voor de leerlingen in Wallonië en Brussel. Deze maatregel werd door de Minister van Onderwijs voorgesteld als noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden en de onderwijssector ook wat ademruimte te geven.

Deze beslissing moet deze namiddag nog door het overlegcomité worden bevestigd.

Wij weten dat de laatste weken en maanden bijzonder intens en uitputtend zijn geweest voor alle werknemers. Op het eerste zicht kan de beslissing om de herfstvakantie te verlengen zodat zij wat kunnen uitblazen en de epidemie wordt afgeremd lovenswaardig lijken. Het is echter maar een pleister op een houten been, een zeer gedeeltelijke oplossing waarbij één probleem wordt opgelost door er een ander bij te maken. Twee dagen. Maar twee dagen met zware gevolgen voor honderdduizenden ouders die tijdens die dagen aan het werk zijn. Niet alle werknemers kunnen immers telewerken (social-profit, handel,...).

Als vakorganisatie betreuren wij allereerst dat een dergelijke aankondiging gisteren werd gedaan zonder echt overleg tussen de verschillende machtsniveaus, en dit terwijl een vergadering van het overlegcomité waarop alle politieke beleidsverantwoordelijken aanwezig zijn pas deze namiddag plaatsvindt.

Er heerst grote onduidelijkheid over de reële opvangmogelijkheden die er bestaan voor de ouders die voor voldongen feiten worden gezet. De BBTK wil dat de verschillende betrokken ministers dringend gecoördineerde (collectieve of individuele maatregelen) nemen die de problemen met kinderopvang in die periode kunnen oplossen. En dit uiteraard zonder loonverlies voor die werknemers.

Bron: https://mailchi.mp/bbtk-abvv/verlenging-van-de-herfstvakantie-geen-sprake-van-dat-de-ouders-hiervoor-opdraaien?e=7cf0e8f35a