Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

image001
De uitzending op woensdag 5 mei van het programma “INVESTIGATION” van de RTBF over de sociale dumping in het wegtransport, heeft eens te meer bewezen hoe rampzalig de situatie is voor beroepschauffeurs die slachtoffer worden van sociale dumping.


We moeten onmiddellijk in actie schieten. Achtduizend banen zijn reeds verloren gegaan in ons land en de sector zal blijven bloeden. Deze jobs worden ingenomen door uitgebuite en onderbetaalde werknemers uit andere Europese landen en zelfs uit landen buiten de Europese Unie. Zij zijn de nieuwe slaven in een Europa dat beweert modern te zijn.

Elke dag registreren we op onze Belgische wegen meer dan 50.000 buitenlandse vrachtwagens. De meeste chauffeurs werken echter niet met een Belgisch contract. Ter illustratie : wat het aantal kilometers betreft dat jaarlijks in België wordt afgelegd, doen op dit moment de Poolse vrachtwagens er meer dan de Luxemburgse, Duitse en Franse samen. Roemeense vrachtwagens doen er meer dan Frankrijk en Luxemburg samen. Zelfs Litouwse vrachtwagens leggen in één jaar tijd meer kilometers af dan Franse trucks in België.

Daarom vraagt ACV-Transcom aan onze ministers van Arbeid en Mobiliteit om met spoed een rondetafelconferentie te organiseren voor alle actoren van de transportsector: de controleurs, de federale politie, de magistraten, de sociale partners, de drie gewesten en de verschillende sociale inspecties. Doel van deze ronde tafel is een objectieve analyse te maken van de huidige situatie en onmiddellijk de nodige maatregelen te voorzien.

We vragen de ministers ook om zo snel mogelijk het Mobiliteitspakket, dat werd goedgekeurd door de Europese Raad van ministers en gestemd door het Europees Parlement, in werking te laten treden. Dringende maatregelen moeten genomen worden om een einde te maken aan de sociale dumping en om de praktijken te bestrijden van Belgische bedrijven die de concurrentie blijven vervalsen en die hun werknemers blijven uitbuiten als nieuwe moderne slaven.