Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

KBC Groep investeert nog steeds naar schatting 72,5 miljoen dollar in de vorm van een lening aan Serco, een Brits bedrijf dat kernwapens produceert. Dit blijkt uit het rapport ‘Don’t bank on the bomb’ [dat op 7 november 2014 voor de tweede maal gepubliceerd wordt door PAX Nederland]. Daarin wordt beschreven hoe 411 financiële instellingen wereldwijd 402 miljard dollar investeren in de kernwapenindustrie. 

De resultaten voor België doen vrezen dat de beperkte vooruitgang die er het voorbije decennium in ons land werd geboekt met betrekking tot het vermijden van dit soort van investeringen in ‘controversiële wapens’, opnieuw verloren gaat. En dat terwijl 61% van de Belgen absoluut voorstander is van de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens op Belgische bodem (onderzoek van de Universiteit Antwerpen, september 2014). Voor de Belgische Coalitie tegen Kernwapens en Fairfin vzw roept het rapport dan ook levensgrote vragen op over de kernwapenpolitiek van de Belgische overheid en van de banken die op ons grondgebied actief zijn.

De keuzes die in dit dossier door de Belgische overheid worden gemaakt, zijn ronduit teleurstellend. Terwijl de nieuwe regering in haar regeerverklaring belooft dat zij ”zal ijveren voor een verbod of minstens een betere controle op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of die disproportioneel veel burgerslachtoffers maken”, laat ze tegelijkertijd toe dat Belgische banken nog steeds investeren in kernwapens. Op die manier verzaakt België aan de voortrekkersrol die ons land in het verleden met betrekking tot andere controversiële wapens wél heeft ingenomen. Als eerste land ter wereld nam de België in 2007 een wet aan die investeringen in clustermunitie verbiedt. Dezelfde weg moet ook worden bewandeld voor kernwapens, de meest destructieve wapens die er bestaan. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens en Fairfin eisen dat de Belgische regering de daad bij het woord voegt en de investering in kernwapens bij wet verbiedt. Alleen dan kan België ook opnieuw met trots een rol opnemen in de internationale initiatieven tegen de proliferatie van kernwapens, zoals  de Conferentie over de Humanitaire Gevolgen van Kernwapens die op 7 en 8 december in Wenen wordt gehouden.

Maar uiteraard laat ook de financiële sector hier grote steken vallen. De betwiste lening aan het kernwapenbedrijf Serco werd in maart 2012 verstrekt door een consortium van 16 banken, waaronder KBC, voor een totaal van 1,16 miljard dollar. Zelf bezit Serco een derde van de aandelen van de joint-venture AWE-ML, die het British Atomic Weapons Establishment (BAWE) uitbaat. De andere aandeelhouders zijn Jacobs Engineering en Lockheed Martin, beiden kernwapenproducenten. BAWE is verantwoordelijk voor de productie en het onderhoud van Trident, het Britse kernwapenprogramma. De Trident is een intercontinentale ballistische raket uitgerust met kernkoppen en gestationeerd op atoomduikboten. Het Trident-programma wordt in Groot-Brittannië steeds luider gecontesteerd. Reeds jaren zijn er geweldloze acties aan de kernwapensites in Aldermaston en Burghfield. Het Trident-kernwapensysteem vervangen en operationeel houden zou de komende tientallen jaren meer dan 128 miljard euro kosten. Volgens een poll van de krant The Guardian is 79% van de Britten gekant tegen de vervanging van de kernraketten. Bij de financiering van dit programma door KBC kunnen dan ook grote vraagtekens worden geplaatst.

Maar KBC Groep is niet de enige Belgische investeerder die in het rapport ‘Don’t bank on the bomb’ in het lijstje van slechte leerlingen (de ‘Hall of Shame’) terechtkwam. RHJ International, een private bankier met hoofdkwartier in België die sedert deze zomer als Kleinwort Benson door het leven gaat, investeert ook in kernwapens. De groep plaatste in 2014 een investering van 42 miljoen dollar in AECOM, een bedrijf uit de VS dat technische en beheersdiensten aanbiedt. AECOM maakt o.a. deel uit van een samenwerkingsverband dat Nevada National Security Site uitbaat, voorheen bekend als de Nevada Test Site, dat een sleutelrol speelt in het Amerikaanse kernwapencomplex.

In het rapport wordt beschreven welke belangrijke rol de in België actieve bankgroep BNP Paribas speelt in de financiering van kernwapenproductie. BNP Paribas is de grootste Europese financiële groep die in kernwapens investeert, voor een bedrag van meer dan 7 miljard dollar.  Volgens een opiniepeiling in 2012 is 81% van het Franse publiek voorstander van het onderhandelen van een internationaal kernwapenverbod.

De reacties van deze bankgroepen op recente aantijgingen blijven mager. Vorig jaar werd KBC in hetzelfde rapport (editie 2013) al met de vinger gewezen. KBC verantwoordde haar investering in kernwapens toen door te schermen met een hiaat in de Belgische wetgeving die zo’n investering niet verbiedt. Gelukkig wachtte de bank niet op een aanpassing van de wet om aan te kondigen dat het zijn beleid zal bijschaven. In het KBC-duurzaamheidrapport van 2013 kunnen we immers lezen dat de bank haar nultolerantiebeleid ten aanzien van fabrikanten van controversiële wapens wil uitbreiden naar kernwapens. Een positief signaal en niet onlogisch voor een bank die graag uitpakt met haar duurzaam en verantwoordelijk investeringsbeleid. Maar net daarom is het jammer dat KBC Groep niet onmiddellijk de daad bij het woord voegt. De resulaten van het nieuwe rapport maken immers duidelijk dat kernwapens in 2014 nog steeds deel uitmaken van de portfolio van de bank.

Nochtans zijn er voor een fianciële instelling die het eigen duurzaamheidsbeleid ernstig wil nemen, meer dan genoeg redenen te bedenken om pro-actief op treden, en de eigen investeringen in controversiële wapens geheel af te bouwen. Denk aan de fondsen die actief zijn in voedselspeculatie en die vorig jaar door Belfius werden geschrapt, ook als is er voorlopig nog geen wet die banken daar dwingend toe verplicht. Of denk aan het Amerikaanse Rockefellerfonds dat aan de vooravond van de Klimaattop in New York publiekelijk aankondigde dat het zijn investeringen in de olie-industrie van de hand zal doen.

Sterke ethische keuzes kunnen de reputatie (en de stabiliteit) van de Belgische bankgroepen alleen maar versterken – en die keuze kunnen ze ook zelf maken.

Belgische Coalitie tegen Kernwapens en Fairfin - november 2014

Rapport: http://www.dontbankonthebomb.com