Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Over de anti-klimaat-maatregelen van Donald Trump vernam u wellicht al één en ander in de Belgische media. De nu volgende tekst baseert zich op twee media-organen uit Duitstalig Europa, de in het Engels publicerende Duitse overheidssite 'Deutsche Welle' en de Zwitserse kwaliteitskrant Neue Zürcher Zeitung. (1) Maar eerst een ommetje langs asbest-firma Eternit, Monsanto & co ...

 

Hoeveel milieu-crimineler kan het nog worden ?

 

Er loopt iets fundamenteel mank met ons rechtssysteem. Als je als individu een ander mens doodt, wordt je daar meestal (en terecht) voor gestraft. Maar als je een bedrijf leidt dat de dood van tientallen of zelfs duizenden mensen op zijn rekening heeft ... Dan kan je mits er geld genoeg is om de beste beroepsleugenaars van advocaten in te huren, daar mee wegkomen.

 

Tot wat 'mensen' in staat zijn als er veel poen mee gemoeid is, bleek zopas nog op het 'Eternit-proces'. Maar is het meest verbazingwekkende niet dat zo'n firma nog altijd bestaan mag ? Op de website http://www.eternit.be/nl noemt het bedrijf zich zelfs "de Belgische marktleider in oplossingen voor daken, gevels en wanden."

 

Een analoog gevoel overviel me toen ik jaren geleden vernam dat Monsanto een vestiging in België heeft. Monsanto: de producent van 'Agent Orange' dat in Vietnam de bossen ontbladerde waardoor nog altijd Viëtnamese babies met misvormingen geboren worden. Maar zie: ook Monsanto mag gewoon verder 'boeren'. Ook hier, in de fijne democratische rechtsstaat België.

 

Ach, wat wil je met al die bedrijfsgelieerde politiekers aan het bestuur ?

 

En dus gaf 'onze eigen modeldemocratische' Europese Regering vorige maandag haar fiat voor de fusie van de Amerikaanse agrochemiereuzen DowChemicals en Dupont. Nochtans had de bevoegde Europese Commissaris voor Mededinging, de Deense Margrethe Vestager, die dag nog een open brief van 200 organisaties uit 25 landen ontvangen om de deal vooral niet goed te keuren. (http://www.mo.be/reportage/agroreuzen-worden-titanen )

 

Aan de overkant van de Grote Plas vinden we aan het hoofd van de grootste economie ter wereld een man die samen met zijn 'conservatieve' vrienden zoals de broeders Koch, liefst alle milieu-'belemmeringen' voor de industrie zou opdoeken. En dus stelt Donald Trump alles in het werk om de plannen van zijn voorganger Obama die toch ietsje tegen de klimaatontsporing wou doen, weer ongedaan te maken.

 

Als Trump even verder dan zijn neus kort is zou kijken, naar het stijgende water in de straten van Miami of naar het stijgend grondwater op Hawaï – waarvan MO op woensdag titelt: "Hawaï overstroomt van binnenuit" – zou hij moeten beseffen dat het vijf voor twaalf is. Zoals in Hawaï wordt het grondwater ook elders hoger geduwd door de stijgende zeespiegel. In de nabije toekomst dreigen veel van 's werelds grootste steden die niet toevallig langs kusten en rivieren opgetrokken werden, te overstromen. (http://www.mo.be/nieuws/hawai-overstroomt-van-binnenuit )

 

Maar terwijl MO daarover bericht, loopt een email binnen van de Amerikaanse mediawatcher FAIR die titelt: "No Agency Would Be Hit Harder Than EPA Under the President's Budget Plan'". EPA dat is het Environmental Protection Agency van de V.S. (https://www.epa.gov/ )

 

"Een aanval op de gezondheid van alle Amerikanen"

 

Trump snijdt niet alleen in het EPA-budget maar ook is hij begonnen met Obama's milieu-wetgeving terug te schroeven.

 

Trumps recente zogenaamde "Energy Independence-order" gaat in tegen Obama's 'Clean Power Plan'. Dat mikte op een beperking van de CO2-uitstoot tegen 2030 met 32 % onder het niveau van de uitstoot van 2005. Trump wil met zijn 'order' een 'boost' geven aan de vervuilende mijn- en olie-industrieën, iets wat hij aan de Amerikanen probeert te verkopen onder het mom van het 'terugbrengen van jobs'. Scott Pruitt, door Trump aan het hoofd van EPA geplaatst, beloofde ook lagere elektriciteitsprijzen.

 

Eerder had Trump ook een wet ongedaan gemaakt waardoor koolmijnen hun afval niet meer mochten dumpen in rivieren en gaf hij zijn goedkeuring voor de omstreden Keystone XL Oliepijpleiding, dwars door een Indianenreservaat.

 

Het is dus niet alleen het klimaat dat Trump om zeep helpt voor de korte termijn winsten van de hem bevriende industriëlen.

 

Keya Chatterjee, 'executive director' van 'US Climate Action Network' noemt het "an attack on the health, clean air and clean water rights of the citizens of the US. For Trump and Pruitt, profits for oil, gas, and coal companies are more important than the health of our children."

 

Een gemiste kans voor de Amerikaanse industrie

 

Toch moeten we Trumps macht niet overschatten. Chatterjee wees er in een gesprek met Deutsche Welle op dat "the US economy, with leadership from cities, states, businesses, and citizens, will not stop taking action on climate change, and cannot be stopped. Market forces have reduced coal use in the US, and will continue to do so."

 

Joe Minott, van de 'nonprofit'-organisatie 'Clean Air Council' en Bill Tyndall, CEO van het 'Center for Clean Air Policy' delen de visie van Chatterjee. Misschien wordt het belangrijkste gevolg nog dat Trumps politiek het de Amerikaanse industrie moeilijker maakt om mee voorop te lopen in de evolutie naar meer duurzaam ondernemen. Minott: "The Trump administration is ceding clean energy leadership to other countries rather than positioning the US to be at the forefront of this major economic opportunity."

 

De Europese Unie die zich inzake klimaat en milieu toch wat ambitieuzer opstelt, hoopt in het volgende decennium een miljoen nieuwe jobs te creëren in de sector van de hernieuwbare energie.

 

Jobs, jobs, jobs ?

 

Andreas Rüesch stelde op dinsdag in zijn Neue Zürcher Zeitung-bijdrage over Trumps plannen, dat de nieuwbakken president niet alles wat vroeger ondernomen werd, met één pennetrek ongedaan kan maken. Het zal een lang proces worden om één voor één de milieumaatregelen waar Trump van af wil, ook effectief onderuit te halen.

 

Noteer overigens dat Trump niet zover durft te gaan om het Klimaatakkoord van Parijs op te zeggen. Wat hij in zijn verkiezingscampagne had aangekondigd. Het Amerikaans anti-klimaatbeleid kan er wel toe leiden dat ook andere landen, 'er hun voeten aan gaan vegen', om het op zijn Belgisch te zeggen.

 

Rüesch wijst eveneens op de nadelen voor de Amerikaanse industrie. Door Trumps beleid zal die achterop raken. Maar anderzijds zijn er veel economische factoren in het spel die ook de Amerikaanse industrie in de richting van meer duurzaamheid duwen.

 

En er is de druk van de bevolking en tal van milieu-organisaties alsook de Amerikaanse rechterlijke macht. Die stak Trump al eerder stokken in de wielen. "Umweltgruppen werden der Regierung vor Gericht erbitterten Widerstand leisten. Um die Umweltregulierungen der Ära Obama rückgängig zu machen, wird Trump daher Jahre benötigen" schreef Rüesch.

 

Dat Trump de Amerikaanse steenkoolindustrie kan doen herleven, dat ziet Rüesch helemaal niet gebeuren. Omdat steenkool niet op kan tegen andere energiebronnen. Bovendien verloopt de steenkoolwinning steeds meer geautomatiseerd waardoor Trumps job-beloftes praat voor de vaak zijn.

 

Nu al werken er meer Amerikanen in de sector van de hernieuwbare energie (zo'n 500.000) dan in de steenkoolwinning (nog 70.000, cijfers VRT). Rüesch kon dan ook besluiten dat als Trump echt veel nieuwe jobs wil scheppen, hij juist moet inzetten op hernieuwbare energie in plaats van een wegkwijnende industrie te willen reanimeren.

 

Jan-Pieter Everaerts

 

(1) Bronnen: http://www.dw.com/en/trump-moves-to-gut-obamas-climate-legacy/a-38155416

https://www.nzz.ch/meinung/kommentare/klimapolitik-der-usa-trumps-rueckfall-auf-raten-ld.154047?mktcid=nled&mktcval=107_2017-3-28

(Overgenomen uit het ezine De Groene Belg van donderdag 29 maart 2017, info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )