Kleine brogel                              Meer info...

Affiche

21.04.01 Peperdure pillen Wie bepaalt de prijs                                 Meer info....

WU ABC BOEK VOOR scaled                                  Meer info...

Investeer

Gaston 1                                    Plus d'info

TPNW 50 nonukes.be NL

TIAN 50 nonukes.be FR

hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

 Greta Thunberg (2018): https://www.youtube.com/watch?v=VFkQSGyeCWg - 4'

Severn Cullis-Suzuki (1992): https://www.youtube.com/watch?v=3ipOdsd1SmA - 7’

“Opgeven is geen optie”

Nog één keer over het klimaat, mag het ? Onder dit motto dan: “Auch nach Kattowitz ist Aufgeben keine Option”, zoals de ‘Klimaexperte’ van Deutsche Welle, Jens Thurau, op de zondagavond vaqn 16/12/18 schreef.

Thurau pleitte er voor dat de VN-toppen over Klimaat ondanks hun in gebreke blijven, toch verder gezet worden. Waar anders kunnen al diegenen die zich wereldwijd voor het klimaat inzetten, elkaar ontmoeten ? Waar anders kunnen de door droogte bedreigde Afrikaanse landen en de kleine, met overstromingen bedreigde eilandstaatjes zoals de Marshall-eilanden en Fidji, hun stem tot de wereld richten ? Waar anders de broodnodige financiële en andere steun bekomen ?

De VN-toppen leiden weliswaar vaak tot veel ontgoocheling maar ze sporen burgers, verenigingen en vooruitziende bedrijfsleiders ook aan om in de plaats van de grootindustrie en de politiek, zelf het heft in handen te nemen.

Vormen de VN-klimaattoppen niet ook één van de weinig overgebleven fora waar gepoogd wordt om - nu in het spoor van Trump, Bolsonaro en Brexit de trend naar isolationisme zich doorzet - wereldwijde problemen multilateraal aan te pakken ?

Thurau eindigde met er op te wijzen dat het Verdrag van Parijs in 2020 in werking treedt. “Er ist das einzige Instrument, das dem internationalen Klimaschutz bleibt. Und deswegen müssen die Mammutkonferenzen weitergehen, allen Unzulänglichkeiten zum Trotz.” (https://www.dw.com/de/kommentar-auch-nach-kattowitz-ist-aufgeben-keine-option/a-46753386)

“Ik doe dit omdat jullie volwassenen, mijn toekomst verpesten”

Bij NRC Handelsblad ( https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/16/ik-doe-dit-omdat-jullie-volwassenen-mijn-toekomst-verpesten-a3060827 ) werd op zondagavond ook ‘nagekaart’ over de Klimaattop in Katowice. De Nederlandse krant bracht twee aangrijpende getuigenissen van kinderen in herinnering. Twee meisjes die op jonge leeftijd VN-conferenties toespraken én de aanwezigen vlijmscherp voor hun verantwoordelijkheid plaatsten.

Toegegeven, ook deze kinderen konden de ‘volwassenen’ niet tot de hoogst nodige aktiebereidheid bereid krijgen, maar ze brachten zulke sterke verklaringen dat bv. iedereen die ergens les geeft, er mee aan de slag zou moeten.

Schoolstaking voor het klimaat

De eerste speech is die van de 15-jarige Greta Thunberg die het wereldnieuws haalde toen ze in “schoolstaking” ging tegen de klimaatontsporing. In haar toespraak in Katowice verweet de Zweedse de aanwezigen onder andere dat “jullie kinderen boven alles stellen, en toch nemen jullie hen hun toekomst af”.

Nu heeft Greta Thunberg zelf een familiegeschiedenis om U tegen te zeggen. Pepijn Keppel linkte bij NRC “haar passie voor het klimaat” aan “Svante Arrhenius, een voorouder van Thunberg. Arrhenius kreeg in 1903 de Nobelprijs voor Scheikunde en legde in 1896 als eerste het verband tussen de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde.” In 1896 reeds !

122 jaar later beleefde Zweden één van de warmste zomers ooit. “Toch bleef klimaatverandering in de aanloop naar de verkiezingen van september weinig besproken” noteerde Keppel. “Om dit toch op de politieke agenda te krijgen, besloot Thunberg drie weken voor de verkiezingsdag niet meer naar school te gaan. In plaats daarvan demonstreerde ze bij het parlement in Stockholm, met een bord ‘schoolstaking voor het klimaat’. Aan voorbijgangers deelde ze een pamflet uit waarop stond: ‘Ik doe dit omdat jullie volwassenen mijn toekomst verpesten’.”

Het idee voor een schoolstaking was eerder ontstaan toen Thunberg zag hoe Amerikaanse scholieren protesteerden tegen het Amerikaanse wapenbeleid.

“Meer dan 20.000 scholieren uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, België, de Verenigde Staten, Japan, Nederland en Australië staan Greta Tunberg inmiddels bij”, wist Keppel ook te melden. “In Melbourne namen eind november meer dan duizend kinderen deel aan een demonstratie.” Tunberg werd zo een boegbeeld van een hele generatie kinderen/jongeren die de gang van zaken niet meer pikken.

“The girl who silenced the world”

Pepijn Keppel bracht nog een tweede opmerkelijke jongeren-toespraak voor een VN-top in herinnering. “In 1992 sprak de Canadese klimaatactiviste Severn Cullis-Suzuki, toen 12 jaar, de eerste internationale Earth Summit in Rio de Janeiro toe. Cullis-Suzuki, bekend geworden als ‘het meisje dat de wereld vijf minuten deed zwijgen’, zei toen: „Jullie bepalen in wat voor wereld jullie kinderen opgroeien. Staan wij wel op jullie prioriteitenlijst?”

Severn Cullis-Suzuki klonk wel een stuk scherper dan Greta Thunberg. Als je haar beluistert en bekijkt kan je niet anders dan verwonderd zijn over de bezieling waarmee de 12-jarige de wereldleiders toesprak, maar rijst ook de vraag: “Wie hielp haar bij het schrijven van zulk een memorabele speech ?”

Wel, Severn heeft een straffe groene vader: David Takayoshi Suzuki; een Canadese geneticus en milieu-activist van Japanse origine. Van David Suzuki kan je op het Web heel wat informatie vinden. (Zie o.a. https://davidsuzuki.org/ )

En dochter Severn ? Hoe ging het met haar verder ? Dat kan je vernemen bij https://en.wikipedia.org/wiki/Severn_Cullis-Suzuki. Ze heeft ook een eigen webstek: http://severncullissuzuki.com/ Die opent, hoe kan het anders, met haar memorabele speech voor de VN in 1992. Eén van de sterkste speeches die er ooit voor de VN gegeven werden. Vindt u toch zeker ook ?

Jan-Pieter Everaerts

Dit artikel verscheen eerst in De Groene Belg 1623, een onafhankelijke uitgave van vzw Mediadoc. Voor alle correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.