Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

image001https://www.revolution962.com/news/revolution-news/wheely-good-response-to-bike-appeal/

Mentaal ontstresst

“Beter een lichtje laten schijnen, dan je blind te staren in de duisternis”. Dixit: Confucius.

“Alleen de zon wordt er niet veel vuil van, van in de modder te schijnen”: oud-Joegoslavisch gezegde.

Met die paar oude wijsheden maakte ik onlangs een vriend zo blij dat hij ze meteen ging opschrijven. Zoals een vriendin ooit pen en papier pakte toen ik haar een alternatief aanhaalde voor de zogenaamde ‘gelijkheid’ van iedereen aan iedereen. Dat liberale verzinsel maakt ons tot uitwisselbare economische nummers.

“Van iedereen naar vermogen. Aan iedereen naar behoefte.” Dixit: Marx & Engels.

Wijsheid: in onze C-tijden hebben we er meer dan ooit nood aan.

Economieën duiken de dieperik in. Oudere mensen vrezen wereldwijd voor hun leven. Jongeren voelen zich supergefrustreerd door alles wat niet meer mag.

Zie ze staan knuffelen: koppeltjes mét mondmaskers op. Zelfs in landelijke stadjes nu op straat al verplicht. Daar heb je toch medelijden mee. Maar dan hoor ik moeder aan de telefoon: “Dat de jeugd beseft: dit is geen oorlog hé; dat is nog wat erger. Met vliegende bommen die elk ogenblik kunnen vallen.” Eén zo’n bom vermoordde moeder (87) bijna. Ze kon met haar familie op het land werkende, nog net wegduiken.

Of hoe vergelijken met andere tijden en met wie het veel erger heeft – denk aan de honderden miljoenen in het globale zuiden die het moeten stellen zonder bescherming of uitkeringen – op zijn minst onze stress wat kan verlichten.

Fysiek kwiek / ‘Beter Health-campaign’

Zegeberichten over tests met snel op komst zijnde anti-corona-vaccins worden steeds weer gerelativeerd door berichten die stellen dat het zeker wachten is tot midden - of volgens de Johns Hopkins University zelfs tot eind - 2021 voor vaccins breed beschikbaar zullen zijn. (1) Wel kunnen zwaar zieke patiënten steeds beter in leven gehouden worden door allerlei medicatie waarvan men het nut ontdekt heeft. Wat een soort AIDS-scenario oplevert: je wordt in leven gehouden, maar je lijf zit met de gevolgen.

Het blijft dus opletten tot er goede vaccinnatie tegen Covid-19 zijn zal. Naast het beperken van het besmettingsgevaar – afstand houden, handen wassen, maskers én brillen op – biedt vooral een gezonder leven de beste bescherming tegen zowel Covid-19 alsook tegen alle andere belagers van ons lichaam die we nu ook maar beter buiten houden.

Vandaar dat het positief is dat met de Brit Boris Johnson alvast één vooraanstaande politieke leider - die zelf het virus te pakken had - probeert het goede voorbeeld te geven. Door zelf meer te fietsen om iets te doen aan zijn eigen overgewicht – een probleem waar één derde van de Britten mee kampt en dat in coronatijden dodelijk is - én door het fietsen in de U.K. meer aantrekkelijk te maken (via de aanleg van massaal meer fietspaden) alsook door beperkingen op bv. de verkoop van snoep en op televisiereclame voor junkfood. (2)

Allemaal hard nodig nu veel mensen door de corona-ophok-maatregelen meer gingen eten, meer alcohol drinken en minder bewegen.

Door daarentegen meer te fietsen en minder auto te rijden verbetert eveneens de luchtkwaliteit: nog een extra risicofactor in coronatijden.

In sommige mediaberichten kwam er al heel wat kritiek op het nieuwe Britse beleid dat het zeker niet aan tegenstrijdigheden ontbreekt maar wel aan geld. Bovendien was het de conservatieve partij van Johnson die de jongste decennia de Britse gezondheidszorg kapot ‘bespaarde. In de woorden van de ‘health and social care policy chief’ van Labour, Alex Norris: “The Tories have pared public health to the bone and people are paying the price for 10 years of this complacency.” (3)

Een deel van de kritiek is ook te verklaren doordat er economische belangen op het spel staan. Snoepjesfabrikanten die hun gif niet meer naast de kassa’s van de supermarkten mogen leggen: dat vraagt uiteraard om protest …

Stel dat Boris Johnson op de ingeslagen weg verder fietst: zouden ze hem dan niet moeten terug binnenhalen bij de EU ? Kunnen Duitsers en Fransen de Britten niet een hoop toegevingen doen en uitzonderingen gunnen, maar hen toch bij de ‘Europese familie’ houden ? Exit Brexit ? Maar vooral: op wie of wat wachten andere regeringen eigenlijk nog om eindelijk alomvattende gezondheidsplannen te ontwerpen en uit te rollen ? Recent nog was er ook dat bericht dat de gondeliers van Venetië minder personen toelaten in hun gondels omdat veel hedendaagse toeristen gewoon te zwaar zijn. Wanneer wordt het eindelijk ook een Belgische beleidsprioriteit om te strijden tegen de obesitas-pandemie, Maggie De Block ?

In afwachting daarvan: bevoorraad je eens vaker in natuurvoedingswinkels. Daar vind je nu ook tijdschriften zoals ‘BioGezond’ en (bij het Duitse dm) ‘Alverde’ die wel aandacht schenken aan hoe we door voeding en beweging onze immuniteit en mentaliteit op punt houden. Nu tegen ‘corona’, maar ook later nog tot in lengte van dagen.

Jan-Pieter Everaerts

Dit artikel is een verwerking van het edito van De Groene Belg van 31 juli. Het ezine brengt sinds de uitbraak van het coronavirus met nog grotere regelmaat dan voordien al, bijdragen over gezondheid. Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bronnen:

1- https://businessam.be/johns-hopkins-algemene-distributie-van-een-coronavaccin-reken-maar-eind-2021/

2- https://www.independent.co.uk/environment/boris-johnson-bike-lanes-cycle-lessons-coronavirus-repair-voucher-a9641986.html

3- https://www.abc.net.au/news/2020-07-28/boris-johnson-launches-strategies-to-tackle-obesity-epidemic/12497848 + https://www.theguardian.com/politics/2020/jul/30/dont-believe-the-spin-about-boris-johnsons-cycling-plan