TPNW 50 nonukes.be NL

TIAN 50 nonukes.be FR

hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

Inhuldiging Leuven

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Wij voelen geen leedvermaak, we vinden deze situatie een groot probleem voor al wie links is in Vlaanderen. De anti-globalistische, de milieubeweging, de noord/zuid en vredesbeweging, met zijn allen blijven we politici ontberen die onze standpunten echt vertolken. Méér nog, in de nasleep van deze verkiezingen dreigen we met z?n allen naar het verdomhoekje verwezen te worden. In de nasleep van deze verkiezingen zullen sommigen het veld oplopen om de bevolking te doen geloven dat thema&rsquos als milieu, vrede, ontwikkeling geen voedingsbodem vinden onder de bevolking. Met een recessie voor de deur lijkt zich een hard gevecht te zullen ontwikkelen rond de sociale en economische rechten van het merendeel van de bevolking.


Uiteraard komt deze toestand niet vanzelf. Wij vinden dat de fout niet bij de andere partijen moet gelegd worden of bij de media. Agalev maakte in de voorbije legislatuur niet het verschil. Dat is de kwestie. Uiteraard kwamen er nieuwe zaken en was niet alles slecht, maar de neoliberale golf werd niet gestopt en in cruciale dossiers haalde men bakzeil: Doel, Nepal, Amerikaanse transporten, deportaties enz? Een aantal radikaal linkse partijen voeren al jaren een verouderd discours. Het merendeel van de NGO?s kiest ervoor het vormen van politieke tegenmacht links te laten liggen en zich niet te profileren op dit vlak.

Wij denken dat het zo niet verder kan. Progressief Vlaanderen heeft niet alleen actie maar ook een radikale politieke uitdrukking nodig om zijn thema?s onder de aandacht te brengen en de bevolking te documenteren over wat er echt gebeurt. Hier en daar lukt dat (vb. LEEF! in Herzele) en bewijst de praktijk dat men hiermee ook het Zwart Blok kan afremmen.

Het wordt tijd dat we leren uit het verleden. Het wordt tijd dat we onze krachten samenbundelen om die politieke tegenmacht op te bouwen: geduldig, open en met wat zin voor humor. Een tegenmacht die gevormd wordt door mensen uit de linkse en groene hoek die écht het verschil willen maken, in een nieuwe politieke beweging. Een tegenmacht met duidelijke wortels en linken in basis- en arbeidersbewegingen. Eéntje die vindt dat je niet per sé in een meerderheid moet zitten om iets te realiseren.

Programmapunten te over: De tobintaks, een consequent milieubeleid, economische democratie, de vermogensbelasting, verzet tegen sluitingen en privatiseringen, gelijke rechten voor iedereen?het is maar een eerste greep uit de mand.

Een tegenmacht gebouwd op mensen. Een tegenmacht die niet wacht op structuren en nieuwe initiatieven om een netwerk te vormen, om elkaars visies te delen en elkaars keuzes te ondersteunen, een tegenmacht die niet wacht op het grote project en de intellectuele en filosofische antwoorden op ’De Vragen van deze Tijd’, maar die daar wel aan werkt. Een tegenmacht die zich concentreert op de macht van elk individu om tegen de stroom in te gaan en op de vrijheid van het individu om zich met medestanders te vereen(zelv)igen.

Ondertekenaars:

Leen Hanssens, Gemeenteraadslid LEEF! Herzele Filip De Bodt, Gemeenteraadslid LEEF! Herzele Johan Van Geyt, actief in vzw 't Uilekot en ACOD-Spoor Maarten Van Hove, actief in vzw 't Uilekot en Denderaktiekomitee Piet De Baere, voorzitter vzw 't Uilekot en Milieuraad Herzele Crist Vandendriessche, actief in Aktiekomitee N42 Daisy Dierickx, actief in Aktiekomitee N42 Iris Keiser, educatief medewerker OWW Gent Centrum Danny De Moor, actief in LEEF! Herzele Pascal Verreth, actief in Boekenwerkgroep vzw 't Uilekot Didi De Paris, auteur, Leuven Patrick Erauw, actief in Kindercafé ’t Muizekot en LEEF! Herzele Arlette De Lombaert, actief in LEEF! Herzele Raf Verbeke, voorheen kandidaat op lijst LEEF! Gent en Senaat Resist Rudi Van Caenegem, catering vzw ’t Uilekot Rik Deconinck, Gent Jos Geudens (leraar, Bestuurslid ACOD/Onderwijs/Antwerpen) Griet Van Meulder, Brussel Harry Heimberg, wetenschapper, en actief in FOeRT/FOuRTe, Flobecq Stephan Cautaerts, actief in Werkgroep Internationale Samenwerking Z-O-Vlaanderen Pascal Versavel, politiek dakloze Theo Mewis, Hasselt Stefanie Cooman, Zottegem Katleen Van Impe, actief in Attac en Los Buenos, Leuven Jan Beddeleem, actief voor mensen zonder papieren, Gent Jan Oelbrandt - onpartijdige muzikant, Herzele Ludo De Brabander, actief in vzw Vrede, Gent Paul Haustraete, lid milieuraad Herzele Hilde Fonck, actief in LEEF! Herzele en 11 11 11 komitee