19.10.24 Welke toekomst voor de universitaire sociale voorzieningen                                  Meer info...

Salsa tegen de blokkade 25 10 191                                    Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Pierre Marage , professeur et doyen honoraire de la faculté des sciences de l’ULB, décryptera pour nous l’attitude du PTB après les élections du 26 mai : avant les élections; après, lors des négociations avec la PS et Ecolo; et maintenant, quelle sera sa politique ??

Lees meer...

Rencontre avec Vincent Engel autour de son dernier roman Maramisa ainsi que de son univers littéraire en général et aussi à propos de son rôle de chroniqueur.

Lees meer...

Van ‘Youth for Climate’ tot ‘gilets jaunes’: het klimaat is een hot topic. Toch wordt er niet voldoende gereflecteerd over de implicaties van de klimaatcrisis voor onze democratie, onze manier van besluitvorming enerzijds, en voor de sociale rechtvaardigheid, het gigantische herverdelingsvraagstuk anderzijds.

Lees meer...

Inter-Environnement Wallonie est la fédération des associations environnementales et représente près de 150 associations. La diversité de nos membres est très riche et comprend des associations locales, régionales voire internationales. 

Lees meer...

Enerzijds is er de wereldwijde krimpende ruimte van het middenveld. Steeds vaker komen mensenrechtenverdedigers onder druk te staan. Ze knokken in soms extreme omstandigheden voor verandering en een duurzame toekomst.

Lees meer...

Van ‘Youth for Climate’ tot ‘gilets jaunes’: het klimaat is een hot topic. Toch wordt er niet voldoende gereflecteerd over de implicaties van de klimaatcrisis voor onze democratie, onze manier van besluitvorming enerzijds, en voor de sociale rechtvaardigheid, het gigantische herverdelingsvraagstuk anderzijds.

Lees meer...

Mondiaal Café: Kunnen we de huidige afvaleconomie stoppen? Is circulaire economie de oplossing?

MO mondiaalcafe AF lowres 1

Donderdag 24 oktober, 19u30, Zebrastraat Gent. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ons huidige economie is nog steeds voor een groot stuk gebaseerd op de ontginning en de import van grondstoffen, vaak uit landen uit het Zuiden. Bovendien leidt ons productie- en consumptiemodel ook tot grote afvalstromen die deels geëxporteerd worden naar het Zuiden. Denk aan afgedankte wagens, schepen, elektronische apparaten (e-waste), enz… De impact op milieu en gezondheid is enorm.

Hoe kunnen we in tijden van klimaatverandering deze afvalstromen tegengaan? Moet ons economisch model niet drastisch veranderen? Is de circulaire economie of kringloopeconomie het juiste alternatief? Evolueren we richting zo’n circulaire economie? Waar staan we vandaag? Wat zijn de remmende factoren en wat moet er gebeuren om het transitieproces te versnellen? Welk beleid hebben we nodig, zowel op micro- als macroniveau? Wat zijn de valkuilen?

We starten de avond met het tonen van de korte documentaire E-Wasteland van David Fedele (2012) over de ongereguleerde recyclage van e-waste in Ghana.
E Wazsteland Film

Nadien geeft Jan Mertens, medewerker van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en columnist bij MO*, een inleiding van een halfuurtje over wat een circulaire economie is en waarom de transitie naar zo’n economie noodzakelijk is.

Na de inleiding volgt een panelgesprek met enkele sprekers uit verschillende maatschappelijke domeinen. We eindigen de avond met enkele vragen van het publiek. MO*journalist John Vandaele modereert.

Sprekers

 • Jan Mertens, medewerker Federale Raad Duurzame Ontwikkeling, columnist bij MO*
 • Olivier Beys, beleidsmedewerker circulaire economie Bond Beter Leefmilieu
 • Bram Van Braeckevelt, Schepen van Openbare Netheid Stad Gent en voorzitter van IVAGO
 • Simon Vandevoorde, workplace consultant bij NNOF, een studiebureau en kennisinstelling inzake circulaire en duurzame kantoorinrichtingen
 • Isabelle Vanhoutte, freelance journaliste, geeft sinds 2016 verslag over bottom-up-initiatieven rond duurzaamheid en circulaire economie via haar platform kleine revolutie en via de Zeronaut-blog op MO.be.

Verloop van de avond

 • 19u: deuren open
 • 19u30: documentaire E-Wasteland
 • 20u: inleiding Jan Mertens
 • 20u30: panelgesprek
 • 21u30: vragen van het publiek
 • 22u: einde

Praktische informatie

 • Donderdag 24 oktober van 19u30-22u (deuren open vanaf 19u).
 • Zebrastraat, Zaal Ned Kahn, Zebrastraat 32 / Gustaaf Callierlaan 232, 9000 Gent.
 • Gratis inkom. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Organisatie: MO*, Gents Overleg Noord-Zuid en Zebrastraat

donderdag, 24 oktober, 2019 - 19:00

Bron: https://www.mo.be/mondiaal-caf-kunnen-we-de-huidige-afvaleconomie-stoppen-circulaire-economie-de-oplossing?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email

 

Gekke bigbende, bezield door Laurent Blondiau en Fabian Fiorini. 16 topmuzikanten met een uitzonderlijke persoonlijkheid, een repertoire gecreëerd door de verschillende leden van de groep en een mix van partituurmuziek en improvisaties.

Lees meer...

Debating Development is, naast een vak aan de Universiteit Antwerpen, een publiek platform voor reflectie over internationale ontwikkelingsvraagstukken. Er worden zes debatten georganiseerd die verschillende aspecten van het onderwerp belichten.

Lees meer...

11.11.11, De Standaard en Amnesty International Vlaanderen nodigen vrijdagavond 25 oktober Kumi Naidoo, het hoofd van Amnesty International, uit voor een avond in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

Lees meer...

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant