Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Onthaalouders slaan alarm over stijgende energieprijzen

Onthaalouders staan in voor een aanzienlijk deel van onze kinderopvang. Deze werken onder een soort vrijwilligersstatuut. Zij krijgen geen loon, maar een onkostenvergoeding. Deze bedraagt momenteel 21,98 per (volledige) dag per kind. Een onthaalouder die gemiddeld 4 kindjes opvangt per dag, ontvangt dus een vergoeding van 87,92 euro.

Hiermee betaalt de onthaalouder alles wat nodig is om kindjes op een kwaliteitsvolle manier op te vangen: boodschappen (eten, fruit, koekjes) maar ook speelgoed en boekjes, kinderstoeltjes en veiligheidshekjes worden daarmee bekostigd. Evenals schoonmaakmiddelen, wasmiddel, afvalkosten, het onderhoud van de ruimte en meubelen,… Ook de kosten voor energie, verwarming en water komen uit datzelfde potje.

Voor onthaalouders wegen de stijgende energieprijzen extra zwaar door. Zij organiseren de kinderopvang in hun gezinswoning. De verwarming een graadje of twee minder zetten tijdens de tien uren dat de kindjes aanwezig zijn, is geen optie. De situatie wordt onhoudbaar en onbetaalbaar voor hen.  “Mijn gezinsbudget slinkt. Wil ik niet kopje onder gaan, dan moet ik een tweede job aannemen. Ik werk nu al meer dan 50 uur per week. Dit is niet vol te houden,” aldus Luc Wyckmans, onthaalvader

Hierdoor gaan nog meer onthaalouders afhaken, wat ook een daling van het aantal opvangplaatsen in Vlaanderen betekent. En er is nu al een nijpend tekort aan opvangplaatsen.

Sowieso daalt het aantal onthaalouders jaar na jaar. Een spijtige trend, want deze vorm van opvang is erg waardevol: kinderen worden er in kleine groepjes in een huiselijke sfeer opgevangen.

ACV Puls vraagt aan minister Beke een dringende oplossing. De recente verhoging van de onkostenvergoeding met 36 cent volstaat niet. Deze onthaalouders vervullen een belangrijke maatschappelijke rol. Ze zetten zich elke dag met hart en ziel in om onze kinderen op te vangen.

Het zou natuurlijk nog beter zijn als onthaalouders konden werken als werknemers in een normaal statuut met een vast contract en een deftige verloning. Er is een proefproject waarbij nu 586 onthaalouders met een werknemersstatuut werken. Zij krijgen een vast maandloon en de andere voordelen zoals elke andere werknemer, bijvoorbeeld betaalde vakantie. Iets waar de gewone, ‘sui generis’ onthaalouder geen recht op heeft.

We hebben in de verschillende regio’s ook onthaalouders die graag willen getuigen over hoe de stijgende energieprijzen voor hen en de kinderen die ze opvangen problematisch zijn. Neem zeker contact op met ons als je hen wil contacteren.

Enkele cijfers:

Er zijn op dit moment 4848 onthaalouders. Met een gemiddelde bezetting van 4,8 kinderen zijn ze goed voor 23270 opvangplaatsen. Ruim een kwart van de onthaalouders is 55 jaar of ouder. Zo’n 5800 van die opvangplaatsen verdwijnt binnen dit en tien jaar.