Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Op 18 juni organiseerde ACV Puls met andere vakbonden een ‘online Non-Profit Actiedag’ in Vlaanderen (www.samenvooreenpact.be). De actie was een signaal naar de federale en de Vlaamse regering om een structureel investeringspact te voorzien voor zorg, welzijn en cultuur. De federale overheid besloot daarop eind juni een deel van het federaal zorgpersoneel te bedanken met een “eenmalige horecacheque”.

Dat kwam bij vele werknemers in de zorgsector slecht aan. Mark Selleslach, Algemeen Coördinator van ACV Puls Non-Profit: “De sector zal in geen geval zwijgzaam de pijnlijke problemen die voor corona al decennialang aangekaart zijn, blijven ondergaan. De overheid moet kleur bekennen. Nieuwe politieke smoesjes kunnen echt niet meer.”

Nu legt de federale overheid dus een een substantieel budget op tafel voor structurele verbetering van de lonen en de arbeidsvoorwaarden in de zorgsectoren onder haar bevoegdheid. Op de Vlaamse regering is het ondertussen afwachten voor structurele maatregelen. Ook voor de Vlaamse regering is de realiteit voor de werknemers in de sectoren die onder haar bevoegdheid vallen nochtans bikkelhard.

De noden van zorg en welzijn zijn manifest duidelijk voor iedereen, in heel de samenleving. Onder wiens politieke bevoegdheid de deelsectoren vallen kan geen criterium zijn voor maatregelen. ACV Puls wenst niet meer opnieuw in maandenlang aanslepende onderhandelingen terecht te komen. Ook op Vlaams niveau wil de vakbond geen politieke alibi’s meer horen om opnieuw niet te doen wat dringend noodzakelijk is.

Sociaal overlegde verbeteringen in zorg, welzijn en cultuur, dat is meer dan boekhoudkundige cijfers. Vooruitgang moet op het terrein bewezen worden.
Op 8/7/2020 gaat een eerste contact door tussen de Vlaamse regering en de sociale partners. ACV Puls vraag alvast om structurele oplossingen, waaronder:

  • Een degelijke en correcte verloning voor alle werknemers in de sector;
  • niet telkens weer opnieuw en langdurig acties moeten voeren voor letterlijk elke euro vooruitgang;
  • meer instroom van onmisbaar personeel en een ernstige aanpak van de aanslepende werkdruk;
  • degelijke, leefbare en aantrekkelijke werkvoorwaarden met ruimte voor het eigen leven, dat is echt een job om fier op te zijn;
  • niet besparen maar investeren: kom niet af met een nieuw post-corona politiek alibi om structurele oplossingen alweer op de lange baan te schuiven.