Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

In de New York Times van 22-23 augustus jl vestigt de befaamde econoom Paul Krugman de aandacht op de hoge vlucht van de aandelen, maar ook van de miserie in de VS. Dezelfde krant heeft het ook over de toenemende steun van rechtse Republikeinen, inclusief Trump, voor lugubere rechtse complot-theorieën.

Hoge vlucht van aandelen en miserie

In zijn opiniestuk vermeld Paul Krugman (“Nobelprijs” Economie) dat de Standard en Poor’s (S&P) index (van 500 beursfondsen) op 18 augustus een recordhoogte bereikte. De volgende dag werd Apple de eerste VS firma waarvan de waarde op meer dan meer dan 2 miljard dollar geschat werd. Donald Trump beroept zich op deze informatie om te stellen dat de VS economie hersteld is van het Coronavirus. Spijtig van de 173.000 dode Amerikanen, maar “It is what is is” (dat is nu eenmaal zo).

De miljoenen Amerikanen die hun jobs verloren en nu hun tijdelijke sociale tegemoetkomingen zien beëindigen zullen het waarschijnlijk anders aanvoelen. De tijdelijke wekelijkse steun van 600 $ die in maart ingevoerd werd liep ten einde. Zelf met deze steun, gaven talrijke Amerikanen aan dat zij moeite hadden om hun kinderen te voeden. Dit aantal zal nu ongetwijfeld toenemen.

Daarenboven liep het tijdelijk verbod op uithuiszettingen ten einde. Nu steeds grotere aantallen mensen hun huur niet meer kunnen betalen, zullen deze “evictions” (even zoveel menselijke drama’s) ongetwijfeld toenemen.

Als je ons vraagt: dit alles is de
onmenselijke consequentie van een extreem neoliberalisme, waarvan wij door onze sterke vakbonden tot nu toe, grotendeels gespaard bleven.

Lugubere complotheorieën

QAnon is een lugubere samenzweringstheorie die stelt dat een geheim genootschap van Satan aanbiddende, pedofiele Democraten de VS en de wereld zoekt te domineren. QAnnon wordt door de FBI gezien als een binnenlands potentiële terroristische bedreiging.

Momenteel blijkt QAnnon steun te krijgen van een aantal vooraanstaande Republikeinse politici. Zelfs Trump retweet sommige boodschappen van dit luguber gezelschap.

Gelukkig nemen een aantal andere Republikeinen er afstand van