Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Ongeveer een jaar geleden, in dezelfde periode, slaagde de BBTK er na een lange juridische strijd in om een beschermde werknemer die om dringende reden was ontslagen te laten herinschakelen. “Dringende reden” is wat de directie aanvoerde om onze afgevaardigde goedkoop en zonder vergoeding te ontslaan.

Wij wisten al lang dat Decathlon het sociaal overleg in het bedrijf minacht en de verzoeningsmechanismen in de paritaire comités niet erkent. In dit geval ging het nog een stap verder.

Al bijna een jaar lang heeft Decathlon immers geen enkel oor naar de re-integratie van deze werknemer. Erger nog, deze persoon wordt opnieuw al maanden geïntimideerd en zag zijn kandidatuur voor de sociale verkiezingen zelfs genegeerd door de directie, die hem niet op de lijsten heeft gezet. De directie moest in eerste instantie de sociale verkiezingen opnieuw starten, aangezien de eerste procedure niet voldeed aan de wettelijke vereisten. Ook de tweede poging van de directie om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor de organisatie van sociale verkiezingen is gedeeltelijk mislukt.

Dus hebben de vakorganisaties om verschillende redenen nog andere beroepen ingediend, en met succes (de directie zal trouwens de sociale verkiezingen voor het CPBW nogmaals moeten organiseren).

Niemand staat boven de wet, ook Decathlon niet!

In hoger beroep heeft het Arbeidshof zojuist de BBTK gelijk gegeven: de directie moest de wijzigingen op de lijsten aanvaarden, onze vertegenwoordiger moest op de lijsten worden opgenomen, en dus verkozen worden!

Nu maar hopen dat de verbetenheid van Decathlon tegenover onze vertegenwoordiger daar ophoudt, wij zullen er in ieder geval op toezien!

Vakbonden, vakbondsvertegenwoordiging, sociaal overleg en naleving van cao’s moeten zowel bij Decathlon als elders een recht zijn. Het bedrijf mag zich in de pers of in zijn reclames dan wel van zijn beste kant laten zien, de sociale realiteit is heel anders!

Het is niet normaal dat men systematisch naar de rechter moet stappen alleen maar om ’een basisrecht als syndicalisme af te dwingen.

Maar al te vaak zien we dat de syndicale vrijheden in veel bedrijven worden ondermijnd. Nochtans zijn fundamentele sociale verworvenheden meestal het resultaat van onderhandelingen, of van stevige vakbondsstrijd en krachtsverhoudingen. Het is niet niets dat bedrijven als Decathlon, die beweren modern te zijn en voor veel tewerkstelling zorgen, zich er elke dag op toeleggen om de syndicale vrijheden en het recht op collectieve onderhandelingen te ontmantelen!

Bron: https://mailchi.mp/setca-fgtb.be/decathlon-het-gerecht-geeft-de-bbtk-gelijk-de-wet-kan-niet-ongestraft-overtreden-worden?e=7cf0e8f35a