Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Koopkracht, ook een zaak van rechtvaardige fiscaliteit

Dat er een groot koopkrachtprobleem is, staat niet ter discussie. Uit een recente peiling naar de kiesintenties, blijkt dat het koopkrachtprobleem met stip bovenaan het lijstje van zorgen van de mensen staat. Ook in het buitenland is het de inzet van de politieke verkiezingen. Zoals we in onze campagne aangeven, vergt dit een strijd op meerdere fronten: behoud automatische indexering van lonen en uitkeringen, grondige hervorming van de loonmatigingswet van ’96, maatregelen om de energie- en brandstoffenfactuur te milderen, optrekken sociale uitkeringen.

Meer koopkracht voor de werknemers vergt een herverdeling van rijkdom. Een herverdeling van de toegevoegde waarde richting arbeid. Maar ook een herverdeling van de belastingopbrengsten en van de belastingdruk ten voordele van werknemers.

De federale regering sprak in haar regeerakkoord af om een fiscale hervorming voor te bereiden. minister van Financiën V. Van Peteghem gaf de opdracht aan een expertgroep  o.l.v. prof. Marc Delanote (UG) om dit voor te bereiden. Ook de Hoge Raad van Financiën (HRF) zette zich aan het werk. Tot vandaag bleef het vrij windstil rond deze hervorming. Maar een uitgelekte werknota van de HRF toont in alle schepte aan dat we bijzonder waakzaam moeten blijven. In de werknota pleit de hoge raad voor een taks- shift met de omvang van 7 miljard. Een belastingverschuiving die arbeidsinkomens minder belast klinkt goed, maar de hoge raad pleit voor: een vermindering van belastingschijven en belastingen ook voor de hoogste inkomens; een verschuiving richting meer indirecte belastingen, zoals het optrekken van de BTW naar 22%;  en om een derde van de minderinkomsten te verhalen op de overheidsuitgaven!

Het VBO gaat nog een stap verder. In haar ‘toekomstvisie’ pleit ze voor een verlaging van de winstbelasting van 25% naar 20% en voor een verlaging van de roerende voorheffing op dividenden. Tegelijk pleit het VBO voor een afslanking van de overheid (een krimp in de buurt van 50 miljard euro).

Gelukkig is er tegenwind. Zo lanceerden de socialistische partijen naar aanleiding van 1 mei voorstellen om een vermogensbelasting in te voeren (PS) en om superwinsten van bedrijven extra te belasten (Vooruit).

Ook voor het ABVV moet een belastinghervorming gaan over de inkomsten uit kapitaal, vermogen en de bedrijfswinsten. Zo is het niet meer dan normaal dat bedrijven die tijdens de crises extra winsten boeken daar ook een extra van teruggeven aan de samenleving en aan de werknemers die de negatieve gevolgen ervan moeten ondergaan. Denken we maar aan de overwinsten die energiebedrijven nu opstrijken door de galopperende energieprijzen. Of de pharmabedrijven die overwinsten boekten op coronavaccins.

Een belastinghervorming moet in ieder geval de progressiviteit van de belastingen verhogen, alle inkomsten belasten, en voldoende inkomsten verzekeren voor de overheid om de maatschappelijke uitdagingen, zoals vergrijzing, aan te pakken en om de werking van de openbare diensten te versterken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze tekst verscheen eerder in het mei 2022 nummer van Echo, het maandblad van de Studiediensten  van het ABVV.