Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Decathlon: een bedrijf dat geen licht verdraagt

Zoals in tal van bedrijven rond deze periode het geval is, vindt vandaag bij sportketen Decathlon een Ondernemingsraad plaats. Bijzonder is echter dat Decathlon de toegang weigerde aan de experten van de vakbond om de vakbondsverkozenen te ondersteunen. Een zoveelste teken van totaal misprijzen voor het sociaal overleg van het bedrijf. De vakbonden vragen dat de overheid eindelijk ingrijpt.

Bij Decathlon werd begin februari nog drie dagen gestaakt in het Depot te Willebroek. De eenvoudige primaire eis van de vakbonden was om ontvangen te worden door de directie voor een gesprek. Het antwoord van de sportketen bleek een teken aan de wand: een eenzijdig verzoekschrift dat het stakingspiket na drie dagen opbrak.

Als sinds een vijftal jaar is er van sociaal overleg bij Decathlon geen sprake meer. Ook al weten de vakbonden dat er -vooral in het depot van Willebroek- sprake is van problematische werksituaties, er is een totale en manifeste onwil om daar iets aan te doen. Meer nog: het is een bewuste keuze. Het is niet overdreven om te spreken van bewuste union busting op zijn Amerikaans.

De lijst van vakbondsonderdrukking is te lang om in een persbericht op te sommen: het niet toelaten van vakbondsmensen op de werkvloer, het niet vrijstellen van afgevaardigden op (door Decathlon georganiseerde) wettelijk verplichte vergaderingen, het niet opdagen op verzoeningen die in de schoot van het paritair comité op de FOD werk georganiseerd worden, obstructie plegen op wettelijk ingediende vragen tot interventies van de externe welzijnsdienst… Onze vakbondsafgevaardigden worden er geviseerd en vallen door pesterijen ziek uit.

Er wordt, wat werken in magazijnen betreft, wel eens gesproken over de ‘verdozing’ van ons land, naar de vorm die de magazijnen hebben. In een aantal van die dozen is het prima werken, maar al te vaak verdraagt de binnenkant er geen licht. Dat is bij Decathlon ook zo, althans, dat blijkt uit élke daad die ze stellen om voor transparantie te zorgen door middel van overleg met de personeelsvertegenwoordigers.

Ook vandaag weer hebben enkele vakbondsexperten zich aangemeld om hun afgevaardigden te ondersteunen. Zij werden de toegang geweigerd, ook al voorzien de wet duidelijk het recht om hierbij ondersteuning te bieden.

De inspectie, zowel sociaal als welzijn, is hier van op de hoogte. Wij vragen de inspectie met aandrang om werk te maken van het afdwingen van respect voor het sociaal overleg door Decathlon. In één beweging richten we deze oproep ook naar de politiek verantwoordelijken voor de inspectiediensten, met name het ministerie van Werk.

België kenmerkt zich door het bestaan van een traditie van sociaal overleg. Dat overleg kan enkel bestaan mits naleving -en indien niet, afdwinging- van de spelregels die deze dialoog organiseren. Politici die stellen te geloven in de meerwaarde van sociaal overleg kunnen hier niet werkloos aan de kant blijven staan.

Als diezelfde politici en commentatoren zich afvragen waarom vakbonden zich verzetten tegen de door de minister van justitie geplande verstrenging van het betogingsrecht, dan volstaat het om te kijken naar onze ervaringen aan de piketten bij Delhaize en Decathlon. Het zijn bedrijven die overleg met zichzélf organiseren, en zich tegenwoordig wettelijk en gerechterlijk gesterkt weten om daar gewoon mee weg te komen.

Matthieu Marin (NL), Secretaris BBTK Mechelen
+32 498 65 17 65 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deniz Agbaba (NL), Secretaris BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde
+32 486 92 99 10 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Valérie Van Walleghem (FR), Federaal secretaris BBTK
+32 473 81 29 65 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Erika Lambert (NL), ACV Puls
+32 471 58 53 83
Frederique Viseur (FR), CNE
+32 475 48 51 12

Bereng Tsingos (FR), ACLVB 
+32 477 96 43 90