Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Stoute kindjes in de Vlaamse social profit? BBTK organiseert symbolische Sinterklaasactie op 4 december

Op de laatste avond vooraleer de Sint aan zijn pakjesronde begint, houdt hij samen met zijn roetpieten én de socialistische vakbond BBTK halt in een woonzorgcentrum te Gent. De Sint heeft immers uit goede bron vernomen dat daar mogelijks heel wat stoute kinderen zouden rondlopen.

De BBTK voert op deze manier een verrassingsactie in de woonzorgcentra, initiatieven voor beschut wonen en de psychiatrische verzorgingstehuizen, revalidatiecentra enz. Overal in Vlaanderen delen militanten van de BBTK deze week een brief aan de Sint uit, samen met wat lekkers. Want wij vinden dat het personeel uit deze sector wél degelijk recht heeft op een premie.


De werknemers uit de zogenaamde ‘geregionaliseerde zorgsectoren uit paritair comité 330’ - waarbinnen de ouderenzorg het meeste werknemers tewerkstelt - dreigen immers een toeslag van € 445 op hun eindejaarspremie te verliezen. Vorig jaar onderhandelde de BBTK die toeslag op de eindejaarspremie samen met de andere vakbonden. Dit jaar blijft het echter muisstil op het kabinet van minister Crevits op onze eis om die premie opnieuw toe te kennen.

Als we die beloning voor het harde werk niet van de minister krijgen, dan richten we ons uiteraard tot de Sint, die naar eigen zeggen achter de schermen goede banden heeft met de bevoegde minister.


We nodigen hem, samen met de pers, uit om een bezoek te brengen aan een Gents woonzorgcentrum om met eigen ogen te komen vaststellen dat er geen enkele reden is om de premie dit jaar niet uit te betalen.


Het personeel van betrokken sectoren, ruim 70.000 werknemers, begint zich immers vragen te stellen:


Hebben wij niet hard genoeg gewerkt? Of minder hard gewerkt dan onze collega’s in de ziekenhuizen die onder de federale bevoegdheid van Minister Vandenbroucke vallen?
Hebben wij teveel op tafel geklopt bij de minister?
Hebben wij teveel actie gevoerd en betoogd voor investeringen in de sector? In juni kwam de BBTK immers nog samen met 11.000 werknemers op straat in Brussel
Zijn wij met andere woorden té stout geweest?


Of is de minister vergeten wat wij dagelijks doen, en hebben gedaan, ook tijdens de zware covidperiode?

Achtergrond

In het laatste Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA-6) slaagde de BBTK erin IF-IC volledig uit te voeren. Dit leverde voor veel werknemers een loonsverhoging op, voor anderen een compenserende premie. Er bleek bovendien nog budget over te zijn. Voor de socialistische vakbond was het belangrijk dat dit budget gebruikt werd waarvoor het werd toegekend: om de koopkracht te verhogen. De BBTK onderhandelde daarom een toeslag van € 445 bovenop de eindejaarspremie.


Federaal secretaris Evert Persoon die de sector opvolgt: “Deze toeslag op de eindejaarspremie was belangrijk voor de koopkracht van de werknemers in deze essentiële sector én bovendien een manier om de kloof met de federale collega’s in de ziekenhuizen dicht te rijden. Zij kunnen namelijk wel rekenen op een structureel hogere eindejaarspremie. Dat we er in geslaagd zijn deze te onderhandelen was niet alleen financieel een overwinning, maar was ook belangrijk voor de erkenning van de werknemers. Zij geven elke dag het beste van zichzelf.”.


Dit jaar weigert minister Crevits echter in te gaan op de BBTK-eis om deze premie verder te zetten. Ruim 70.000 werknemers dreigen zo € 445 te verliezen.

De Vlaamse regering doet de koopkracht van haar burgers en werknemers dalen in plaats van stijgen!


Evert Persoon: “De werknemers van deze geregionaliseerde sectoren vragen zich af of zij misschien minder hard gewerkt hebben als hun federale collega’s. Waarom wordt dit onderscheid gemaakt? Eerder dit jaar kwam de social profit met meer dan 11.000 collega’s op straat om minister Crevits te tonen dat er méér investeringen nodig zijn in de sector. En nu krijgen de werknemers te horen dat ze minder zullen krijgen. Dat is onbegrijpelijk want het zet mensen mogelijks aan om in een federale sector te gaan werken of de social profit zelfs te verlaten.”


Om deze boodschap over te brengen zal er een Sinterklaasactie georganiseerd worden. De werknemers willen weten of zij werkelijk stout geweest zijn of dat ze hun schoentje alsnog mogen zetten.


In bijlage kan je hun Sinterklaasbrief vinden.


Praktisch:


Sinterklaas en zijn Pieten zullen langskomen op de binnenplaats van woonzorgcentrum Domino Rodelijvekensstraat 19, 9000 Gent vanaf 10u30 , met daaraan gekoppeld een persmoment.


Sinterklaas zal nagaan of er stoute kindjes in de Vlaamse social profit zijn. De werknemers hopen alvast op iets zoets.

Planning


Ontvangst pers en sympathisanten vanaf 10u30, eventueel al mogelijkheid interviews
11u: aankomst Sint, toespraak, vraaggesprek BBTK-Sint, korte en ludieke toelichting problematiek

11u15: afsluiten tafereel, rondgang Sint/Pieten/BBTK-militanten in het woonzorgcentra

11u15-12u: mogelijkheid interviews woordvoerders BBTK, personeelsleden, militanten,+ mogelijkheid om beelden te schieten

BELANGRIJK! De directie van het betrokken woonzorgcentrum heeft uitdrukkelijk gevraagd om wél de actie, maar niet het woonzorgcentrum centraal te stellen. Ze vragen om de naam niet te vernoemen in uw communicatie of herkenbaar in beeld te brengen, die info is irrelevant voor de inhoud van de boodschap. We willen iedereen uitdrukkelijk vragen deze wens te respecteren en zullen dat zelf ook doen. Gelieve ook de aanwijzingen op het moment van de actie te volgen en geen bewoners of personeel aan te spreken of in hun bezigheden te storen zonder dat de organisatoren of de directie daartoe de uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven.

Evert Persoon (NL), Federaal secretaris BBTK
+32 486 22 26 55  | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.