Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Boerenwoede in Brussel: honderden tractoren tegen vrijhandelsovereenkomst EU-Mercosur

Verschillende maatschappelijke coalities, zoals het ReSAP en Agroecology in Action, waarvan FIAN lid is, sloten zich aan bij honderden boer.inn.en van onder meer Boerenforum, Fugea en La Via Campesina om de inconsistenties van het Europese beleid aan te klagen, een eerlijke vergoeding te eisen en op te roepen om een einde te maken aan vrijhandelsakkoorden zoals het EU-Mercosur verdrag.

Gelijktijdig met de buitengewone Europese top op donderdag 1 februari, gingen de Europese vakbond ECVC, de Belgische landbouwvakbond FUGEA en het Boerenforum met hun bondgenoten naar het Luxemburgplein in Brussel om hun eisen te laten horen. Deze omvatten een coherent Europees beleid, eerlijke prijzen voor landbouwproducten en het stopzetten van vrijhandelsakkoorden, waaronder het EU-Mercosur verdrag. Deze is schadelijk voor landbouwers, het milieu en de mensenrechten en moet dan ook worden stopgezet.

Morgan Ody, een boerin in Bretagne en lid van het ECVC-coördinatiecomité, zegt dat: "Vrijhandelsovereenkomsten landbouwers in de richting van een exportgerichte productie geduwd hebben, met prijzen die de productiekosten niet dekken en een beleid dat de grote industriële spelers bevoordeelt. We moeten definitief een einde maken aan de overeenkomst tussen de EU en Mercosur en aan alle vrijhandelsovereenkomsten, en we willen een nieuw internationaal handelskader dat gebaseerd is op voedselsoevereiniteit".

De Commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, en het kabinet van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, hebben ingestemd met een ontmoeting met ECVC na de actie om deze eisen te bespreken. Ondanks herhaalde verzoeken sinds maandag hebben Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en David Clarinval, minister van Landbouw, echter niet gereageerd op het verzoek om een bijeenkomst. Dit gebrek aan politieke wil om transparante fora te creëren voor een discussie met boer.inn.en is onaanvaardbaar, vooral in de context van de strategische dialoog over landbouw die onlangs door de Europese Commissie is gestart.

"De EU moet een samenhangend landbouwbeleid en een samenhangende marktregulering aannemen die stabiele landbouwprijzen garanderen die boven de productiekosten liggen. Ze moet ook zorgen voor een toereikend budget en een eerlijke verdeling van de GLB-steun om een rechtvaardige overgang naar agro-ecologie en duurzame praktijken mogelijk te maken", aldus Amaury Ghijselings, onderzoeks- en beleidsmedewerker voedselsoevereiniteit bij het CNCD-11.11.11.

"Het handels- en landbouwbeleid moet herzien worden in het licht van de mensenrechten, in het bijzonder het recht op voedsel en de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van boer.inn.en", zegt Manuel Eggen, beleidsmedewerker van FIAN België.

Het is van essentieel belang dat maatschappelijke organisaties hun solidariteit tonen met deze landbouwbeweging, want een rechtvaardige overgang in voedselsystemen is noodzakelijk en wenselijk voor alle burgers, niet alleen voor landbouwers.

 

LEF/FGE was erbij en maakte volgende reportages :

https://vimeo.com/910050700?share=copy

https://photos.app.goo.gl/XVY5NP8JUm8MMm9g8