Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Programma ‘Vrij op 8 mei’ en  herdenkingen op 8 mei

Op de herdenking van 8 mei vorig jaar lanceerde Tom Lanoye een oproep aan de cultuursector. Deze viel niet in dovemansoren. Tien theaters in Vlaanderen en Brussel starten op 8 mei om 8 uur ‘s avonds een cultureel programma onder de noemer 'Vrij op 8 mei'. Zij herdenken de verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de Duitse bezetting. Meer info op https://vrijop8mei.be/

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid.

Verzet begint met het stellen van een vraag, wist de wijze dichter Remco Campert. Waarom kennen wij zo weinig van de helden die vochten en stierven voor de vrijheid in WO II?  Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over. In heel Europa barstten bevrijdingsfeesten los. Daarna bleef 8 mei lang een officiële feestdag, die bij ons werd afgeschaft in de jaren ’70.

Elders in Europa viert men op 8 mei wel nog het herstel van vrede, democratie en vrijheid. Ook de vrijheid van kunstenaars. Daarom nemen wij artiesten nu mee het voortouw om op 8 mei onze kwetsbare vrijheden opnieuw te eren en te vieren.

Wij wachten de beslissing over een nieuwe vrije dag niet af, maar beginnen nu al met onze feestelijke herdenking. In onze culturele huizen en verenigingen, en in zoveel mogelijk gemeenten. Met voorstellingen, concerten, interviews, debatten, documentaires … Over toen én nu. Want wat is herdenken waard, als we het niet ook durven hebben over vandaag?

 

Overal in België gaan er herdenkingen en acties door op maandag 8 mei: Een overzicht van alle acties vind je op de website.

Organiseer je zelf een activiteit op 8 mei? stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan voegen wij deze toe aan het overzicht.

Image description