Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

 Boerenstrijd wereldwijd

 

België: uitbreiding luchthaven duwt boeren van hun land 

Op 16 april, ter gelegenheid van de internationale dag van de boerenstrijd, werden er wereldwijd acties ondernomen. Waalse en Vlaamse boerenorganisaties en sympathisanten verzamelden in Luik. Ze verzetten zich tegen de uitbreiding van de luchthaven, die vruchtbare landbouwgrond onder het beton zal doen verdwijnen. Vorig jaar hielden ze een optocht en prikacties in Halle om de aankoop van landbouwgronden door de Colruyt Groep aan de kaak te stellen. 

Oeganda: Vrouwen moeten landeigenaar kunnen worden 


FAPAD dialogeert met de gemeenschappen in de streek van streek van Lango, Oeganda om grondconflicten te bespreken en tot een vreedzame oplossing te brengen.

In Oeganda waarschuwt onze partner PELUM dat de verkoop of leasing van grote oppervlaktes grond aan buitenlandse investeerders een grote bedreiging vormt voor de voedselzekerheid van de Oegandese bevolking. Partner FAPAD versterkt de capaciteiten van culturele en overheidsinstanties om conflicten rond landtitels en landgebruik op te lossen. Ze ijveren in het bijzonder voor landrechten van vrouwen. Traditioneel kunnen vrouwen geen landeigenaar worden, terwijl ze tot 90% van het werk op het land verrichten.

Guatemala: biodiversiteit ook van belang in zaaigoed 

In Guatemala werd de dag van de internationale boerenstrijd herdacht met het organiseren van ruilbeurzen van inheems zaaigoed op verschillende locaties. Onze partner REDSAG ijvert al vele jaren voor het erkennen van het collectief intellectueel eigendom van de inheemse gemeenschappen over diverse variëteiten van voedselgewassen zoals maïs en bonen. Ze proberen een biodiversiteitswet gestemd te krijgen die dit eigendomsrecht wettelijk verankert en beschermt. Op de ruilbeurzen worden zowel boeren als consumenten geïnformeerd over wat er op het spel staat. Controle over eigen zaaigoed is immers een belangrijke hoeksteen voor meer voedselsoevereiniteit.

Colombia: Agro-ecologie als manier van milieubescherming 

Ook in de agro-ecologische school van partner Tierra Libre in Colombia staat de zorg voor diversiteit en autonomie centraal. Jhon Alexander, een van de deelnemers, getuigt na de vorming hoe hij nu met andere ogen kijkt naar zijn leefgebied: “ik zie de gulheid van de grond, van de verschillende microklimaten, die zorgen voor een diversiteit aan gewassen. Ik zie de magie van de diversificatie en daarachter ook de logica van de agroecologie om het milieu te beschermen, als ook de aarde en onze eigen teelten.” 

“Het platteland is een aaneenschakeling van strijd en weerstand bieden. Handen die strijden tegen de honger. Handen die uit de grond een vuist vol leven halen, die blijven weerstand bieden. Vandaag herdenken we de duizenden handen die het land niet hebben verlaten, die blijven hoop en waardigheid zaaien.” 

Bolivia: Kleinschalige boeren in verzet tegen mijnbouw


Oogst van tuinbonen door kleinschalige inheemse vrouwen. Bonen zijn een belangrijke eiwitbron voor de lokale bevolking in de hooglanden van Bolivia. Credit: Colectivo Casa

In het hoogland van Bolivia staat de voedselproductie onder druk door mijnbouw. Inheemse vrouwen die zich verzetten tegen de verdere uitbreiding van de mijnbouw, verenigden zich binnen RENAMAT. Een van hun groepen kreeg een stuk grond in bruikleen van de gemeenschap Realenga. Zo kunnen vrouwen zonder grond of uit gemeenschappen waar de grond zwaar aangetast is door mijnbouwactiviteiten toch voedsel verbouwen. Met het gemeenschappelijke bewerken, zaaien, onderhouden en oogsten herleeft zo het principe van de “ayni”, een eeuwenoude praktijk van wederkerigheid en hulp aan de zwaksten binnen een familie of een gemeenschap.  


De datum voor de internationale boerenstrijd is gekozen ter nagedachtenis van 19 boeren uit de beweging voor landloze boeren in Brazilië. Zij werden op 17 april 1996 in opdracht van grootgrondbezitters vermoord. Sindsdien wordt jaarlijks actie gevoerd voor een duurzame en sociaal rechtvaardige landbouw, in wereldwijde solidariteit.  

 

Bron: https://broederlijkdelen.be/nl/nieuws/boerenstrijd-wereldwijd