Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De parlementaire onderzoekscommissie zal zich kortelings buigen over de aanslagen in Brussel. Van twee essentiële elementen zal de onderzoekscommissie zich ver houden, nl.

1. De demografische evolutie van Brussel, dat vanaf 1970 een sterke en constante bevolkingsdaling kende die pas in 2000 door de migratie gestopt is, zie BuG 303 on-lineWat zoudt ge zonder migratie zijn? 
2. Een tweede en nog veel essentiëler element, is de verregaande uitsluiting van de islam, sedert 1974 erkende godsdienst in België, van de grondwettelijk verzekerde financiering. 

De grondwet bepaalt dat eens erkend, elke religie op het materiële vlak gelijk dient behandeld en dus ook gefinancierd. Door een actieve tussenkomst van de staat, die hiermee mee de scheiding van kerk en staat heeft verbroken, is de islam fundamenteel ongelijk behandeld en heeft ze de in de grondwet voorziene sociale functie niet kunnen verzekeren. De redenen waarom de grondwet de materiële gelijke behandeling van alle godsdiensten voorstaat is nochtans niet min, zo licht de specialist ter zake, Patrick De Pooter, toe:

"Het morele en sociale nut dat aan bepaalde religies wordt toegekend, de bijdrage die zij leveren tot het algemeen belang en de diensten die zij bieden aan de bevolking, ter bevestiging van het openbaar belang. Deze religies worden volgens de grondwetgever beschouwd als de beste garantie voor het behoud van de (bestaande) sociale orde, voor de eerbied voor het gezag en de bevordering van de publieke moraliteit en zelfs voor het respect van de privé-eigendom." Als professor Patrick De Pooter niet uitgenodigd wordt door de Onderzoekscommissie dan betekent dit alleen al een verregaande devaluatie van haar werkzaamheden.
Hieronder hernemen we de analyse die we hierover maakten in 2011 en naar voren brachten in de gelegenheidstoespraak "De toekomst van de moslims in Brussel is stralend, DWM"  bij de uitreiking van de 14de emancipatieprijs door VOEM, de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims, op 25/11/2011. Minister Bourgeois heeft toen de prijs uitgereikt.

Lees BuG 318 on-line.

Jan Hertogen (socioloog) - april 2016
www.npdata.be