190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


eacc68e9 c27f 4da3 ba66 4a5ee7deabc1

Visuel final4                                  Meer info

20190426 pamflet EuroManifestatie NL1Info

936913c7 a186 4d51 92cf 424ccf871efcZie affiche

LES JOURNEES IMAGINE affiche                 brochure

8MEI 19 affiche
         www.8meikomitee.gent

AGE 14

HbH2019 RightsNow 001nl
                                Français
                                Nederlands

Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Op woensdag 7 november gaf oud-VRT-journalist Walter Zinzen op de Antwerpse Boekenbeurs, tijdens de themadag: 'De naakte journalist' een toespraak waarin hij stelde dat "de vraag waaróm de media zo lief zijn voor de N-VA beantwoord werd door politicoloog Dave Sinardet. Hij zei dat journalisten bang zijn om hun publiek te mishagen.

 

 

Waarmee hij een stelling bevestigt die ik al jaren, zonder succes, verkondig: de media maken de publieke opinie niet, ze volgen ze. Door dat te doen versterken ze de trends, zeker als het gaat om de populariteit van personen, of het nu politici zijn, sporthelden of acteurs."

 

Was het maar zo eenvoudig. De waarheid is ook hier weer dubbel.

- Ja, de media volgen de publieke opinie want als ze geen aansluiting vinden bij de behoeften en instinctieve verlangens van de mensen - die ze intensief laten bestuderen en manipuleren door onder andere 'marketeers' - dan kunnen ze de hersens van de bevolking niet klaarmaken voor de reclame voor de bedrijven en de dominante financiële en politieke belangen.

- Neen, de media volgen de publieke opinie niet want de media dienen wel degelijk om de publieke opinie te kneden. Om hun separatistisch-flamingantische agenda uit te dragen bv. Zou het tegenovergestelde niet verbazingwekkend zijn ? Waarom zouden de steenrijke uitgeversfamilies zoals die van Leysen, Van Thillo en De Nolf hun mediamacht niet gebruiken om bijvoorbeeld de PS in een slecht daglicht te stellen ? Of om de vakbonden of de voorstellen voor een vermogenstaks onpopulair te maken bij de bevolking ?!

Het "knappe" van het huidige systeem is dat de media-eigenaars zelf niet direct moeten tussenkomen bij hun journalisten om één en ander te bereiken, maar dat die journalisten - in deze tijden van tegenvallende reclame-inkomsten, altijd goed bewust van het precaire van hun job - zelf goed weten waar ze hun 'werkgevers' het meeste plezier mee doen.

 

A propos: en wat is dan de echte reden waarom de media zo lief zijn voor NVA ? Is dat niet omdat NVA een (extreem-)rechtse patroonspartij is die de belangen van de 'Vlaamse' rijken dienen wil ? Is dat ook niet omdat de media onwillig zijn om te onthullen hoe de NVA zich bedient van de migratieproblematiek die een groot deel van het links kiezerspubliek in handen van (extreem-)rechts drijft en zo de linkerzijde enorm verzwakt ? Maar als politicoloog Dave Sinardet dat aan de massamedia zou vertellen, zouden ze hem snel links laten liggen. Letterlijk. Dat weet Sinardet ook. Dus doet hij aan zelfcensuur.

 

JP Everaerts (De Groene Belg nummer 800)

190328 LEF DoededenktestDEFInformatie

190328 LEF FaitesletestdereflexionDEF1Information

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info