Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

 Onderzoek & actie: Belgisch geld staat klimaattransitie in de weg

 

Bijna 11 miljard euro.Dat is het bedrag dat Belgische banken en beleggers investeren in bedrijven die nieuwe infrastructuur bouwen om extra fossiele grondstoffen te ontginnen. Nieuw onderzoek van FairFin legt pijnlijk bloot dat bij banken winst op de eerste plaats komt, ten koste van het klimaat. Het klimaat is te belangrijk om in handen van de banken te leggen. En de tijd dringt. Daarom wil FairFin dat de overheid wetten doorvoert die investeringen in nieuwe fossiele infrastructuur onmogelijk maken. Deze ochtend verzamelden we aan het kabinet Van Peteghem om een symbolische cheque af te geven. De minister zelf had geen tijd om ons te ontvangen, maar we gingen wel in gesprek met kabinetsmedewerkers.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht, willen we onze stem luid laten klinken. We willen dat partijen zich uitspreken en stappen nemen om de uitbreiding van fossiele infrastructuur aan banden leggen. Daarom lanceren we een klachtenmail naar de partijvoorzitters. Want het heft ligt in hun handen. Ook jij kan mee druk zetten om zo’n wetgeving realiteit te maken. Laat jij je stem ook horen?

Stuur de partijvoorzitters een klachtenmail

Dankjewel. Door samen druk te zetten, tonen we dat we resoluut kiezen voor een financieel systeem dat écht werkt voor mens en planeet.Warme groeten,

Remco Van Hauwermeiren

Coördinator FairFin

???? ‘Nieuw onderzoek: Belgisch geld staat klimaattransitie in de weg’

Waarom is nieuwe fossiele infrastructuur zo gevaarlijk? Wat is de rol van de ‘Top 15 fossiele uitbreiders’? Welke Belgische financiële instellingen financieren hen, en voor welk bedrag? Dat leggen we bloot in ons nieuwe onderzoek. Je vindt er een gedetailleerde analyse van welke bedrijven door welke financiële instellingen worden gesteund. De belangrijkste investeerders die we bespreken zijn BNP Paribas, ING, Delen Private Bank, KBC en Degroof Petercam. Ook Candriam Belgium komt aan bod, die een nauwe samenwerking hebben met Belfius.

Lees het volledige dossier

???? Webinar: stop de geldstroom naar nieuw fossiel

Ben je benieuwd naar welke Belgische banken investeren in de uitbreiding van nieuwe fossiele infrastructuur? Wil je graag meer weten over de invloed van geldstromen op de klimaattransitie? Dan is deze online vorming iets voor jou. Iedereen is welkom, ook als je weinig weet over wetgeving of het financieel systeem.

Schrijf je hier in voor onze gratis webinar op woensdag 13 december om 19u30.

Ik schrijf me in

 

Bron: https://www.fairfin.be/dossiers/Belgisch-geld-nieuw-fossiel