Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

b63ecc0c bf49 4a35 a4b5 566be9448044Met trots reikt Curieus vzw de Prijs van de Gelijkheid 2019 uit aan Saskia Van Nieuwenhove die met vzw Ne(s)t een gezinsvervangende thuis biedt aan slachtoffers van mensenhandel en tienerpooiers.

Op 27, 28, 29 en 30 november 2019 spreidt het Festival van de Gelijkheid voor de 7e keer haar vleugels in Gent. Organisator Curieus grijpt deze gelegenheid om opnieuw de Prijs van de Gelijkheid uit te reiken. De jury - samengesteld uit de winnaars van de voorbije edities Prijs van de Gelijkheid: Reinhilde Decleir, Ish Ait Hamou, Mohamed El Bachiri, Jessika Devlieghere - koos er unaniem voor om het engagement van Saskia Van Nieuwenhove in het licht te zetten.

03564189 3dc4 4fcd 8992 f07d239c7f91
Foto © Mieke Van Looy


Wat is de Prijs van de Gelijkheid?

We kennen ze allemaal. Mensen die tegen de stroom in durven varen. Mensen die hun kont opheffen en iets wezenlijks veranderen in hun buurt of in het publieke debat. Mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden.

Curieus wil deze zachte zielen, die een felle strijd voeren voor meer solidariteit en gelijkheid, in de kijker zetten. Dat doen we met het Festival van de Gelijkheid - het grootste maatschappelijke festival van Vlaanderen - waar we al dansend hokjes overboord gooien en al pratend positieve alternatieven zoeken. Maar ook met de Prijs van de Gelijkheid. Een prijs die veel meer is dan de bekroning van iemands verdiensten, maar vooral een aanvuring van aanstekelijk engagement. De voorbije jaren ging de prijs naar Reinhilde Decleir (2015), Ish Ait Hamou (2016), Mohamed El Bachiri (2017) en Palestinian Circus School (2018).


Prijs van de Gelijkheid 2019
Met trots reiken we de Prijs van de Gelijkheid 2019 uit aan Saskia Van Nieuwenhove die met vzw Ne(s)t een gezinsvervangende thuis biedt aan slachtoffers van mensenhandel en tienerpooiers.

Iemand die zich niet kan neerleggen bij onrecht. Iemand die haar verontwaardiging omzet in actie. Iemand die zowel op juridisch, beleids als op mentaliteitsvlak een onophoudelijke strijd voert voor zij die niet altijd de energie hebben om hem zelf te voeren. Iemand die het etiket activist weigert. “Blijkbaar ben je tegenwoordig een activist als je opkomt voor kinderrechten. Als je je kritisch opstelt tegen het beleid ben je zelfs een linkse activist. Ik ben geen activist. Ik ben iemand die mijn kennis en ervaring in de jeugdhulp, ongeacht de politieke meerderheid, inzet om dingen te verbeteren.”

Jarenlang gaf Saskia met haar pen een stem aan kinderen in de jeugdzorg. “De zwaksten onder de zwakken”, omschrijft ze het zelf. Steeds weer nam (en neemt) ze het op voor zij die stemloos zijn en door de mazen van het sociale net vallen, veelal jongeren met een complexe gedrags- of emotionele stoornis.

Maar een tweetal jaar geleden bleek het niet langer genoeg om als journaliste te schrijven over het onrecht waarop kwetsbare jongeren stoten. Ze stampte haar eigen opvanginitiatief voor slachtoffers van gedwongen prostitutie en mensenhandel uit de grond. “Het gebeurde bijna en stoemelings", zegt ze daar zelf over. Want soms is het niet genoeg om keer op keer aan de alarmbel te trekken. Soms moet je zelf een nieuw huis bouwen. Een thuis voor jonge meisjes die hunkeren naar een nest. Naar een thuisgevoel, naar waardering, naar menselijke nabijheid, naar een veilige haven, naar rust, naar een gewoon leven. Naar een plek als vzw Ne(s)t, met een bezieler als Saskia Van Nieuwenhove. Ze geeft deze jonge meisjes een gezinsvervangend gevoel. Waardering. De kans om hun angsten te overwinnen. Hun zelfbeeld (opnieuw) op te bouwen. De tijd om het ritme van de samenleving eigen te maken. Het warme nest dat ze biedt, doet meisjes die het label ‘hulpweigerachtig’ krijgen en als ‘onhandelbaar’ bestempeld worden, volledig ontdooien. Ze empowert, informeert, bemiddelt, begeleidt, ondersteunt … in een meer dan voltijds engagement.

Saskia legt haar vinger resoluut daar waar het pijn doet. Met haar kwetsbaarheid en allergie voor onrecht als grote sterkte. Ze duidt waar het beleid te kort schiet, waar goeie bedoelingen het niet halen van een werkelijkheid die oneerlijk aanvoelt, wanneer tienerpooiers bijvoorbeeld sneller vrijkomen dan hun slachtoffers die in hulp-units opgesloten worden. Maar ze teert niet op verontwaardiging, ze zoekt altijd mee naar een alternatief, gaat in dialoog met beleidsmakers en mensen in het werkveld. Of het nu als journaliste is, of als begeleider. Zo toont ze met de non-conformistische aanpak van vzw Ne(s)t dat er een alternatief is voor het opsluiten van slachtoffers van tienerpooiers en mensenhandelaars. Dat doet ze niet alleen, vzw Ne(s)t, kan ondertussen ook rekenen op de hulp van een aantal vrijwilligers (die juridisch advies geven, therapie en begeleiding, fondsen helpen zoeken …).

Dat engagement willen we heel graag mee helpen in het licht zetten en ondersteunen.

Namens

De jury Prijs Van de Gelijkheid 2019

Reinhilde Decleir
Ish Ait Hamou
Mohamed El Bachiri
Jessika Devlieghere (Palestinian Circus School)

En Curieus vzw / Festival van de Gelijkheid


“Het zou niet mogen uitmaken in deze maatschappij dat je toevallig in een verkeerde wieg bent geboren en dat de achterstand waarmee je aan je leven begint zo groot is. Iedereen heeft recht op een goed – nu ja – ne(s)t. (...) Dat Reinhilde Decleir mee in de jury zat en mij nomineerde, maakt me heel fier. Ik ben zelf een heel grote fan van haar. Als ik dan verneem dat zij op haar beurt vol lof is over mijn project, doet dat enorm veel deugd.”

- Saskia Van Nieuwenhove - Quote bij interview met Charlie magazine.

Ontdek hier meer over vzw Ne(s)t

c7834cc0 ec67 4a60 b280 e8d1c1835adf
Foto © An Pauwels


Laureaten voorbije jaren kozen winnaar Prijs van de Gelijkheid 2019

Curieus nodigde (vlnr) Mohamed El Bachiri, Jessika Devlieghere (Palestinian Circus School) en Reinhilde Decleir, de 4 laureaten van de Prijs van de Gelijkheid van de voorbije jaren (2017, 2016, 2018 en 2015) uit om de laureaat van 2019 te kiezen. Unaniem kozen ze ervoor om het engagement van Saskia Van Nieuwenhove in het licht te zetten.

Het FESTIVAL VAN DE GELIJKHEID en de PRIJS VAN DE GELIJKHEID zijn een initiatief van Curieus
Meer weten over het Festival of Curieus?

An Pauwels - 0485 58 05 22
Jurgen Theunissen - 0477 27 55 74

WIE?
Curieus (www.curieus.be) is een hartstochtelijke culturele inspiratiefabriek die actief meebouwt aan een progressieve solidaire samenleving. Denk maar aan het Festival van de Gelijkheid, de Deelstickertjes van SAMEN(k)LEVEN, Feest van het Falen, BelBos, GRINTA - Heroes of Tomorrow, Gelijkheid on Tour, Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd …

Het Festival van de Gelijkheid is een feest voor hoofd en hart, een shot positive energie als alternatief voor verzuring en polarisering. Curieus organiseert het Festival onder het motto "Real equality isn't possible if we don't celebrate our differences een organisatie van Curieus en palmt in de winter 3 dagen Gent in voor een bomvol programma met gelijkheid en verbondenheid als rode draad. Vanaf 26 september 2019 vind je hier het programma 2019 online.

WANNEER?
De Prijs van de Gelijkheid wordt uitgereikt op zaterdag 30 november, de slotavond van het Festival van de Gelijkheid 2019. Een feestelijke avond waarbij we het engagement van Saskia en van de laureaten van de voorbije editie in het licht zetten.

WAAR?
De Prijs van de Gelijkheid 2019 wordt uitgereikt in de Theaterzaal van Vooruit.