Gaston 1                                    Plus d'info

TPNW 50 nonukes.be NL

TIAN 50 nonukes.be FR

hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Op weg naar een klimaatneutraal Europa
Dinsdag 6 oktober van 11 tot 12 uur. Sessie in het Engels.

De Europese Unie uitte met de Green Deal de tomeloze ambitie om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. Wat zit er juist in deze Green Deal vervat en welke kansen levert dat voor België en Vlaanderen? Vloeit er ook geld naar de lidstaten en gooit corona roet in het eten? Jeremy Wates is de ideale man om deze vragen, in het Engels, te beantwoorden. Hij is gepokt en gemazeld in de milieubeweging, richtte de Ierse milieubeweging Earthwatch op en leidt nu het European Environmental Bureau (EEB), de Europese federatie van zo’n 160 milieuorganisatie.

Slechte klimaatcommunicatie, een pandemie die al decennia woekert
Donderdag 8 oktober van 14 tot 15 uur + Café Changé

Klimaatcommunicatie gaat vaak over al wat niet meer mag: we mogen niet meer vliegen, we mogen geen verpakkingen verbruiken, en zeker ook geen vlees meer eten. Draagvlak creëren en enthousiasmeren om tot actie over te gaan is dan ook geen makkelijke opdracht. Deze uitdaging inspireerde de Nederlander Manu Busschots tot de oprichting van KlimaatGesprekken, een organisatie die zich toespitst op correct en resultaatgericht communiceren over het klimaat. Een sessie voor al wie op een positieve manier het communicatiebereik van zijn organisatie wil verbreden of het gesprek over klimaat wil aangaan op het volgende familiefeest.

De rol van natuur en innovatie in de klimaatstrijd
Dinsdag 13 oktober van 10 tot 11 uur + Café Changé

De strijd tegen klimaatverandering speelt zich af op twee fronten: CO2-uitstoot beperken en onze leefwereld aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Technologische innovatie kan hierbij helpen, maar ook de natuur biedt oplossingen via robuuste ecosystemen. Zeker is dat dialoog tussen verschillende domeinen nodig is om consistente antwoorden te kunnen bieden op deze klimaatgerelateerde uitdagingen. In deze sessie gaan Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt, en Wouter De Geest, voorzitter VOKA, samen het gesprek aan over de rol van natuur en (bedrijfsgerichte) innovatie in de klimaatproblematiek.

Vlieg (niet) met me mee naar de volgende business meeting
Donderdag 15 oktober van 14 tot 15 uur + Café Changé

Een duurzame zakenreis: contradictio in terminis? Geen sector die zo vaak het nieuws haalde dit jaar dan de luchtvaartsector. Zal deze aandacht ook resulteren in duurzamer reisgedrag? De universiteit van Gent nam alvast haar verantwoordelijkheid en voerde een vernieuwend reisbeleid in. Zo nemen personeelsleden nu standaard de trein naar steden als Bordeaux, Manchester en Straatsburg. Ook in Nederland beweegt veel. Zo is er de coalitie Anders Reizen, een bedrijvennetwerk met kleppers als Philips, Arcadis en Deloitte, dat zich engageert hun reis- en vliegbeleid te verduurzamen. Tijdens deze sessie laten we ons met concrete tips inspireren door Riet Van De Velde, afdelingshoofd milieu uGent, en Hugo Houppermans, directeur Anders Reizen.

Hoe produceren we onze voeding in de toekomst?
Dinsdag 20 oktober van 11 tot 12 uur + Café Changé

De kwetsbaarheid van ons huidig voedingssysteem werd de laatste maanden erg duidelijk. Wat kunnen we leren van deze situatie? Wij vragen het aan twee prominente stemmen in het voedseldebat: Kurt Sannen, bioboer en ex-voorzitter BioForum en Marc Sneyders, head of sustainable operations bij Bayer. Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu, legt deze twee sprekers het vuur aan de schenen met volgende vragen. Moet onze voedselproductie intensiever of hebben we net meer natuurlijke elementen nodig in landbouwgebied? Dienen we volledig over te stappen op biologische productie? Is schaalvergroting altijd negatief? Breng zelf ook gerust jouw vragen mee, ze zijn er klaar voor!

De ultieme confrontatie: renoveren of duurzaam verwarmen
Donderdag 22 oktober van 14 tot 15 uur + Café Changé

Roeselarenaren verwarmen zich tegenwoordig met warmte uit de naburige afvalfabriek. Dit biedt niet enkel een antwoord op de duurzame warmtevraag, maar roept ook enkele vragen op. Hoe belangrijk is renoveren wanneer je warmte duurzaam wordt opgewekt? Zijn de huidige isolatienormen aan een update toe? En wie moet kunnen profiteren van die groene warmte? Els Vanden Berghe, directeur van Pixii, het kennisplatform energieneutraal bouwen, pleit voor duurzame renovatie. Bert Vanhuyse van de Stad Roeselare trekt volop de kaart van duurzaam verwarmen. Dat wordt ongetwijfeld een verhitte discussie.

Meer kleur in de groene beweging. Een gesprek over diversiteit
Dinsdag 27 oktober van 11 tot 12 uur + Café Changé

Iedereen is nodig om een duurzame en rechtvaardige transitie te verwezenlijken, daar bestaat geen twijfel over. Toch lijkt de milieubeweging een witte, hoogopgeleide massa. Hoe is dat ontstaan en hoe zorgen we voor een meer gemengd recept? Een gesprek over diversiteit in de milieubeweging met onder meer Mathieu Charles van het Minderhedenforum en BBL-directeur Danny Jacobs.

De maatschappelijke kracht van geld
Donderdag 29 oktober van 16 tot 17 uur

Hoe we ons geld inzetten, bepaalt voor een groot deel hoe de wereld van morgen er uitziet. In deze sessie gaat Frans De Clerck, mede-oprichter van duurzame bank Triodos, in gesprek met Piet Colruyt, impact investeerder en oprichter van het Impact House. Ze volgen geen uitgeschreven script, maar het zou wel eens kunnen gaan over sociaal ondernemen, de herdefiniëring van economische waarde, ethische investeringen en (financiële) hefbomen voor een duurzame samenleving. Dat belooft!

Café Changé
Wij willen voor jullie kansen creëren om andere changemakers te ontmoeten. Daarom kan je tijdens Connect2Change Online na de meeste sessies nog een halfuurtje blijven hangen in ons Café Changé voor een nabespreking, speed date, een een-op-eengesprek met een van de sprekers of een quizje. De methodiek is changé bij iedere sessie. Het enige café zonder mondmaskerplicht!

Schrijf je in

Connect2Change Online wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu.

Inschrijving en Bron - klik hier -