Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 DEBAT: GEWAPENDE DRONES

mq 1 predator unmanned aircraft 0 0 0 0De manier waarop we oorlog voeren is in de voorbije decennia volledig veranderd. Met de nieuwe technologische ontwikkelingen voeren landen meer en meer oorlog vanop een afstand, iets dat in de academische wereld “remote warfare” wordt genoemd waarbij oorlog gevoerd wordt vanop een politieke en geografische afstand.

Zulke oorlog vanop afstand is mede mogelijk dankzij de snelle proliferatie en het gebruik van (gewapende) drones. De conflicten in Jemen, Libië, Syrië en nu ook Nagorno-Karabach tonen aan dat gewapende drones onze manier van oorlog voeren voor goed veranderd hebben. Een recent rapport van PAX toonde aan dat hoewel het gebruik van gewapende drones door zowel statelijke als niet-statelijke actoren de voorbije jaren exponentieel gestegen is, er nog steeds geen uniforme internationale regels bestaan om ervoor te zorgen dat internationaal humanitair recht en de mensenrechten gerespecteerd worden. Er is dan ook dringend nood aan een stevig debat hierover.

Onder de vorige regering werd de aankoop van 4 SkyGuardian drones goedgekeurd. Deze zullen vanaf 2023 in gebruik genomen worden. Hoewel België in vroegere jaren ook al beroep deed op ongewapende drones voor ondersteuning bij buitenlandse operaties, zijn de nieuwe drones uniek in dat ze de mogelijkheid hebben om bewapend te worden. Die beslissing is voor de nieuwe regering De Croo weg gelegd. Daarom is er in België dringend nood aan een debat over de ethische, juridische en morele implicaties van gewapende drones.

Op woensdag 2 december gaan we in debat met enkele experts over de ontwikkeling en het gebruik van drones. Tijdens dit debat gaan we in discussie over welke risico’s en gevaren er schuilen voor de Belgische regering indien deze zou beslissen om de nieuwe drones te bewapenen. Hoe kan ze ervoor zorgen dat burgers in conflictzones beschermd blijven zodat het internationaal recht wordt gerespecteerd? Iedere spreker krijgt de tijd om zijn visie kort uiteen te zetten, waarna we in gesprek gaan met het publiek.

Het debat zal in het Engels plaatsvinden.

Klik hier voor de flyer.

Praktisch
Wanneer? Woensdag 2 december om 19u
Waar? Op Zoom

INSCHRIJVEN

Foto: US Air Force/LT. Col. Leslie Pratt