Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

489ecd052c001a2b398ec8fff333618bWoensdag 12 december 2020 van 20u - 21u - Online

Een bijzondere editie van deze sofababbels. We focussen op stemmen die amper gehoord werden tijdens deze lange corona-crisis, waar roepers alsmaar meer het debat overstemden.

Waar we in het voorjaar nog dachten dat we deze pandemie wel even snel en kordaat te lijf zouden gaan, kwam de klap dit najaar wel heel hard aan. We’re in this together. Maar vooral. We’re in this for a loooooong time. Hoe gaan we om met dit ontbreken van langetermijn perspectief? Hoe geven we samen dit nieuwe normaal vorm, zonder elkaar uit het oog te verliezen? Onze gastvrouw Yasmina El Messaoudi praat erover met

Sociaal werker Mohamed Barrie coördineert de meisjeswerking van voetbalclub City Pirates. De club vormt een sociaal platform waar ouders, kinderen, jongeren en vrijwilligers samenwerken aan een betere stad. Niet winnen staat centraal, maar inzet en talentontwikkeling. Een voetbalploeg die much more than football is, net zoals Mohamed much more than sociaal werker is. Een opiniemaker die scherpe en tegelijk warme stukken schrijft voor sociaal.net bijvooorbeeld. Als masterstudent Sociaal Werk richtte hij mee AYO op, een vereniging voor studenten uit Afrikaanse diaspora. De studentenvereniging focust niet alleen op studiebegeleiding, maar wil ook een plek zijn waar jongeren zichzelf kunnen zijn en ontplooien. Een man van het initiatief dus. Een man die ook durft nadenken, over de kern van sociaal werk bijvoorbeeld. Hoe kan je een safer space creëren wanneer nabijheid onze gezondheid onder druk zet? Hoe kan je kwetsbare mensen begeleiden wanneer je ten allen tijde contact moet vermijden?

We brengen hem samen met sociologe Bea Cantillon. Ze leidde tot vorig jaar het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck dat onder meer de armoede- en ongelijkheidproblematiek bestudeert. Meer dan 40 jaar beet ze er zich vast in het armoedeonderzoek. En in die kleine halve eeuw, nam de ongelijkheidskloof alleen maar toe. Het had haar fundamenteel pessimistisch kunnen maken, maar daar doet ze niet aan mee. Want de samenleving is mensenwerk. En dus kunnen we onze rug rechten en er iets aan doen. “Armoede is eerst en vooral een probleem van herverdeling.” Het is niet toevallig dat ze één van de grootste pleitbezorgers van de kracht van het systeem van sociale zekerheid is. En dat vangnet blijkt in deze heftige tijden meer dan ooit noodzakelijk voor heel wat mensen. De meerwaarde laat zich niet alleen voelen in het persoonlijke leven van individuen en gezinnen, maar in de hele samenleving. Die bredere focus, die kenmerkt haar. Want het stoort haar mateloos, wanneer armoede bekeken wordt als een individueel probleem. Wanneer het afgedaan wordt als een gevolg van te weinig doorzettingsvermogen, foute persoonlijke keuzes … en daarvoor gecontroleerd en bestraft moet worden. “ Dat armoede een structureel probleem is, zien we niet meer.”

Bron: https://www.festivalgelijkheid.be/programma/mohamed-barrie-and-bea-cantillon