Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

20210224 webinar rob hopkins 732x383Where is the transition movement heading? • Waar gaat de transitiebeweging naartoe?

Sinds 2005 groeit de transitiebeweging wereldwijd. Gemeenschappen staan op om de globale ecologische uitdagingen aan te pakken en beginnen lokaal. Burgers zoeken samen naar oplossingen voor de overgang naar een meer lokale en sociale economie. Ze dragen bij aan een zorgzame cultuur en een veerkrachtige samenleving.

Inspiratie vinden ze in oude wijsheden en in de aanwezige creativiteit. Elke groep gaat op zijn eigen plek aan het werk met de mensen en de middelen die er zijn. Centraal staat het versterken of het opnieuw creëren van een gevoel van gemeenschap. Ze stimuleren lokaal ondernemerschap, leren (vergeten) essentiële vaardigheden aan, organiseren samentuinen, repaircafés en deelmarkten, beginnen met een lokale munt of een energiecoöperatie.

Deze aanpak – geïnitieerd door Rob Hopkins in Groot-Brittannië – verspreidde zich inmiddels over meer dan 50 landen. Duizenden groepen gingen aan de slag in steden, dorpen, universiteiten en scholen. De transitiebeweging inspireert en mobiliseert mensen.

Ook in Vlaanderen ging de voorbije 15 jaar een groot aantal transitiegroepen van start. Waar staan we in 2021? Hoe gaat het met deze groepen? Zijn ze nog even bevlogen of dreigen ze stil te vallen? Wat hebben ze nodig om door te groeien? Ontstaan er ondersteunende partnerschappen tussen deze geëngageerde burgers, lokale overheden en bedrijven? En hoe gaat het met de transitiebeweging wereldwijd?

We stellen onze vragen aan niemand minder dan Rob Hopkins, ‘the founding father’ van de transitiebeweging. Hij is onze gast voor een boeiend webinar. Als medeoprichter van het Transition Network houdt hij de vinger aan de pols van de beweging. We zijn ook benieuwd naar zijn meest recente boek From what is to what if en podcastreeks From what if to what next.

Moderatie: Jan Mertens (Oikos)

Dit webinar wordt georganiseerd door Transitie Vlaanderen, Reseau Transition, Oikos, Be Planet en Commons Lab en verloopt in het Engels.

INSCHRIJVEN

Bron: https://www.transitie.be