Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het is duidelijk dat we worden geconfronteerd met een ongekende milieucrises. Maar hoe zit het met onze democratie? Zouden nieuwe democratische instrumenten ons kunnen helpen om de impasse waarin we ons bevinden te doorbreken?

Het is overduidelijk dat we worden geconfronteerd met een ongekende reeks uitdagingen op milieugebied: klimaatverandering, afnemende biodiversiteit, alarmerende verontreinigingsniveaus. Ondanks waarschuwingen van wetenschappers over de gezondheidstoestand van onze planeet (en de onze), worden we geconfronteerd met een stilstand op institutioneel niveau. Is onze democratie ook in crisis? En zou het een sleutelelement kunnen zijn om ons uit deze crises te helpen?

Het idee van een burgerforum doet steeds meer van zich horen, zowel in eigen land als elders in Europa. In Ierland zijn de burgers erin geslaagd de abortuskwestie via een dergelijk orgaan te regelen. In Frankrijk heeft president Macron een burgerconventie over klimaatverandering in het leven geroepen. De burgers van Nederland hebben zojuist eenzelfde oproep tot hun regering gedaan. En de Duitstalige regio van België kan er prat op gaan de eerste permanente volksvergadering ter wereld te hebben opgericht.

Lees de het volledige programma en inschrijven: klik hier