Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

PVMR 2021 - 11 DECEMBER 2021

Naar aanleiding van de internationale dag van de mensenrechten op 10 december rijkt de Liga Voor Mensenrechten elk jaar de Prijs Voor Mensenrechten uit. Met deze prijs wil de Liga een persoon of organisatie die zich ingezet heeft voor de mensenrechten in de bloemetjes zetten. De Liga organiseert de prijs al sinds 1991, dit jaar viert de organisatie dan ook de 30ste editie.

De coronapandemie en haar fundamentele impact op onze dagelijkse levens heeft ons allemaal doen stilstaan bij vrijheid. “Voor velen was dit de eerste confrontatie met de beperking van vrijheden. Maar de coronapandemie bracht óók pijnlijk aan het licht dat reeds heel wat mensen in onze samenleving al veel langer met beperkingen van hun vrijheden werden geconfronteerd en daaronder lijden”, volgens Liga-voorzitter Verstrepen.

Discriminatie en racisme. Armoede. Politiegeweld. De schrijnende toestanden in woonzorgcentra. De coronamaatregelen vergrootten de bestaande onrechtvaardigheid en zorgden ervoor dat we op onszelf aangewezen waren. Het was voor velen een eenzame en zware periode.

"Desondanks blikken we ook terug op een periode van veerkracht en solidariteit: Mensen die tegen de stroom inzwommen, opkwamen voor de vrijheden van zichzelf of anderen, of luisterden en het gesprek aangingen. De inzet was massaal", duidt Kati Verstrepen.

Zeker dit jaar was kiezen verliezen, dus besloot de Liga om vijf winnaars in de bloemetjes te zetten: drie winnaars die opkomen voor de vrijheid van kwetsbare groepen in onze samenleving en twee winnaars die deze stemmen een plaats geven in het maatschappelijk debat. Deze winnaars zijn: Roger Lybaert, Ayoub Bouda, BOEH!, Zwijgen Is Geen Optie en Radio Gaga.

Vanwege de huidige corona maatregelen zal het evenement online plaatsvinden, op zaterdag 11 december van 19:30 tot 22:00. Schrijf je alvast in en zet de datum in je agenda. Een link om de prijsuitreiking te volgen ontvang je later!

IK SCHRIJF ME IN !

Bron: https://prijs.mensenrechten.be/nl/